Reconstruction of cracks located in layered media
Tabakalı yüzey altında gömülü çatlakların tespit edilmesi
- Tez No: 292216
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AKDUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Tabakalı bir ortamdaki çatlaklara ilişkin düz ve ters saçılma problemleri, bulunan çatlakların arzu edilmeyen sonuçlar doğurması sebebiyle depremlerin erken tespiti, binaların veya büyük makina parçalarının sağlamlığı gibi potansiyel uygulamalar açısından büyük bir önem taşımaktadır. Çok çeşitli alanlarda çalışan bilim adamları ve mühendisler için çatlakların erken tespiti önemli ve zorlayıcı bir araştırma alanıdır. Çeşitli araştırmalar yapılmış olmasına rağmen bu konu, daha kararlı ve kesin sonuçlar elde edilebilmesi için yeni araştırmalara ihtiyaç duymaktadır.Bu tezin asıl amacı, yarı uzaya gömülü çatlaklara ilişkin hem düz hem de ters saçılma problemlerinin analizini yapmaktır. Bunun için örneğin toprak içindeki çatlak, mükemmel elektrik iletken bir şerit olarak modellenmiştir. Hem düz hem de ters saçılma problemlerinde, problemin geometrisinin 2 boyutlu, gelen dalganın ise düzlemsel dalga olduğu varsayılmıştır. Düz problem, çözümün iki yarı uzaya ilişkin Green fonksiyonu yardımıyla bir integral denkleme indirgenmesiyle çözülmüştür. İntegral denklem, moment metodu'nun (MoM) bir uygulaması olarak çözülmüştür. Çatlakların uç noktalarının katkıları, çatlaklara çok küçük bir kalınlık verilerek ihmal edilmiştir.Çatlağa ilişkin ters saçılma probleminin amacı, çatlağı içermeyen yarı uzayda bulunan bir çizgi üzerindeki saçılan alan ölçümleri kullanılarak çatlağın yerinin ve şeklinin bulunmasıdır. Çatlağın yüzeyi üzerinde toplam elektrik alanın yok olması gerçeğine dayanarak rekonstrüksiyona ulaşılmıştır. Kullanılan metotlar, görsel örnekler dikkate alınarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The scattering and inverse scattering problems related to crack located in a layered media are of importance due to their potential applications such as early detection of earthquakes, solidity of building constructions or large machine components, since the presence of cracks may cause undesirable consequences. Crack?s early detection is of great importance and is a challenging research area for scientist and engineers of various fields. Although several research activities have been carried out, the subject still needs to be investigated to obtain more stable and accurate results.The main aim of this thesis is to analyze both direct and inverse scattering problems related to cracks buried in a half-space. In this direction, the crack in soil, for example, is modelled in terms of perfect electric conductivity strips. In both direct and inverse scattering problems, it is assumed that the problem is two dimensional 2D and the incident wave is a plane wave. The direct scattering problem is solved by reducing the problem to the solution of an integral equation via the Green?s function of the two half-space medium. The integral equation is solved by an application of the method of moments (MoM). The end point contributions of the cracks are ignored by giving a small thickness to the cracks.The aim of the inverse scattering problem related to a crack is to determine its shape and location through the measurement of the scattered field on a certain line in the half-space not containing the crack. By using the fact that the total electric field vanishes on the crack surface, the reconstruction is achieved. The methods are tested by considering some illustrative examples.
Benzer Tezler
- Hasarlı bir betonarme acil durum su kulesinin hasar sebeplerinin incelenmesi, onarımı ve saha deneyleri ile kontrolü
Assessment, repair and in-situ experimental investigation of a damaged reinforced concrete emergency water tower
ALİ NAKİ ŞANVER
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER İLKİ
- Acıgöl ? Çardak (Denizli) grabeninin kuzeyindeki tersiyer çökellerinin tektono-sedimanter gelişiminin incelenmesi
The investigation of tectono-sedimentary evolution of the tertiary deposits in the north of Acigol-Çardak (Denizli) graben basin
EZHER TOKER
Doktora
Türkçe
2008
Jeoloji MühendisliğiSüleyman Demirel ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FUZULİ YAĞMURLU
- Büyükdere Surp Boğos Ermeni Katolik Kilisesi koruma projesi
The conservation project of Surp Bogos Church at Buyukdere
GAYE KEPİÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DENİZ MAZLUM
- Tarihi yapıların deprem performansı ve güçlendirme teknikleri
Structural performance of historical masonry building and techniques of strengthening
TUĞÇE TETİK
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Deprem Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZEKAİ CELEP