Determination of hot crack susceptibility of welding fillers with lengitudional bending test
Kaynak dolgu malzemelerinin sıcak çatlak eğiliminin boyuna eğme testiyle belirlenmesi
- Tez No: 29249
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: sıcak çatlak, sıcak çatlak test yöntemi, boyuna eğme testi, MVT Testi, hot crack, hot crack testing method, longitudi nal bending test, MVT Test
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZ KAYNAK DOLGU MALZEMELERİNİN SICAK ÇATLAK EGÎLÎMlNÎN BOYUNA E?ME TESTİYLE BELİRLENMESİ GENİŞ, Kadir Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği. Ana Bilim Dala Tez Yönetecisi : Prof. Dr. Alpay Ankara Nisan, 1993, 123 sayfa. Uluslararası Kaynak Enstitüsü IIW (International Institute of Welding) tarafından yapılan bir dizi deneylerden sonra boyuna eğme testinin, ucuz, güvenilir ve östenitik ve nikel esaslı kaynak dolgu malzemelerinin sıcak çatlak eğilimini ölçmede kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak bu yöntemin endüstriye önerilmesinden önce başka malzemelerle bir süre daha denenmesine ve duyarlı olduğu koşulların tespit edilmesine ihtiyaç bulun maktadır. Tezin konusunu bu çalışmalar kapsamaktadır. Çalışmalar için dünyada yaygın olarak kulanılan MVT (Modified Varestraint-Transvarestraint ) testi referans yöntem olarak kullanılmıştır. Deneyler dört grup halinde yüksek alaşımlı östenitik ve nikel bazlı malzemeler üzerinde yapılmıştır. Birinci ve ikinci gruplarda yöntem testlerinden artan ve sanayiden temin edilen kaynaklı bağlantılar kullanılmıştır. Üçüncü ve dördüncü gruplardaki numuneler ise özel olarak hazırlanarak, boyuna eğme testinin daha duyarlı olduğu koşullar saptanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda boyuna eğme testinin -v-östenitik ve nikel esaslı dolgu malzemelerinin sıcak çatlak eğiliminin ölçümünde güvenilir ve quantitatif sonuçlar veren bir test yöntemi olduğu onaylanmıştır. Ancak, endüstride uygulamaya konulmadan önce, deney sonuçlarındaki saçılmaları en düşük düzeye indirmek için gerekli deney koşullarının saptanması amacıyla çalışmaların yürütülmesi gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF HOT CRACK SUSCEPTIBILITY OF WELDING FILLERS WITH LONGITUDINAL BENDING TEST GENİŞ, Kadir M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Osman Alpay ANKARA April, 1993, 123 pages. After the completion of a series of experiments conducted by the International Institue of Welding IIW, it has been concluded that the longitudinal bending test is a cheap and reliable test method which can be used for the determination of hot crack susceptibility of austenitic and nickel base welding filler materials. However, before this method is suggested to the industry it is found necessary to test this method further with various materials in order to determine the conditions of sensitivity. The MVT (Modified Varestraint-Transvarestraint ) test which is a world wide method, has been used as a reference test method in this particular study. Experiments were conducted in four groups with austenitic and nickel base materials. In the first and second groups, materials supplied by the industry were used. In the third and fourth groups, specimens were prepared in the laboratory and the conditions of the longi tut inal bending test were determined to yield the -111-most sensitive response. After the completion of this study, it was justified that the longitudinal bending test is a reliable test method which provides quantitative results during the determination of hot crack susceptibility of the austenitic and nickel base welding filler materials. However, before the industry can adopt the testing method as a standard test, it is neccessary to establish the conditions with minimum scattering on the test results.