Karaçam odununun laminasyon özelliklerinin belirlenmesi
The determination of laminated austrion pine properties
  1. Tez No: 292506
  2. Yazar: BEKİR BALTACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Mühendislik Bilimleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Engineering Sciences, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç Direnci, Eğilme Direnci, Karaçam, Laminasyon, Yapışma Direnci, Compressive Strength, Bending Resistance, Austrian Pine, Lamination, Adhesive Strength
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada; Kütahya'nın Simav ilçesinde, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde ve Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yetişmiş karaçam (Pinus nigra Arnold) odunu Polivinilasetat (PVAc), PVAc-D2 ve PVAc-D3 tutkalları kullanılarak lamine edilmiştir.Lamine edilen bu numunelere mekaniksel etkilerini araştırmak amacı ile eğilme, yapışma ve basınç deneyleri yapılmıştır. Bu deneylerde; karaçam odununun laminasyon özelliklerine, yetişme muhitinin ve kullanılan tutkalın etkileri araştırılmıştır.Sonuç olarak; Dursunbey ile Mustafakemalpaşa'dan alınan karaçam ağaçlarının PVA bazlı D2 tutkal ile lamine edilmiş olanı eğilme ve basınç dirençleri az bir fark ile yüksek olduğu görülmüştür. Yapışma direnci sonuçlarına baktığımızda, Mustafakemalpaşa ile Simav'dan alınan karaçam ağaçlarının PVA bazlı D3 tutkalı ile lamine edilmiş olanı daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the austrian pine (Pinus nigra Arnold) wood that grows in the Simav district of Kütahya; the Dursunbey district of Balıkesir and in the Mustafakemalpaşa district of Bursa is laminated with Polivinilasetat (PVAc), PVAc-D2 and PVAc-D3 glues.Bending, adhesion and compression experiments are applied to these laminated samples to explore their mechanical effects. These experiments explore how place of growth and the glue that is used influence the lamination properties of austrian pine wood.As a result, it has been seen that the bending and compressive strengths of the austrian pine wood taken from Dursunbey and Mustafakemalpaşa and laminated with PVAc-D2 glue are slightly higher. In addition, considering the results of the adhesive strength, it has been seen that the austrian pine wood taken from Mustafakemalpaşa and Simav and laminated with PVAc-D3 glue gave better results.