Dispersant olarak amonyum polifosfat kullanımı ile aln seramiklerinin hidrolizasyonunun önlenmesi
Prevention of hydrolysis of aln ceramics by using ammonium polyphosphate as dispersant
  1. Tez No: 292513
  2. Yazar: RUKİYE ERYÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AlN, Amonyum Polifosfat, Hidroliz, Karakterizasyon, AlN, Ammonium Polyphosphate, Characterization, Hydrolysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, dağıtıcı (amonyum polifosfat, APP, (NH4PO3)n) ilaveli ve dağıtıcı ilavesiz alüminyum nitrür (AlN) tozunun sulu öğütme ortamı içerisinde hidrolizlenmesinin önlenmesi ve dağılımının iyileştirilmesi üzerine araştırmalar yapılmıştır. İyi dağılım için dağıtıcının makul miktarı 0,15 g/m2 olarak bulunmuştur. Partikül yüzeyi üzerinde APP artan etkisi, XRD ve FTIR yoluyla belirlenmiştir.APP, partikül yüzeylerini kaplayıp itici kuvvetler oluşturması sayesinde sulu öğütme ortamı içerisinde AlN'nin stabilitesini artırmış ve hidrolizi azaltmıştır. Sonuçta AlN'nin hidrolizini önlemede APP dağıtıcı ilavesi etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the hydrolysisbehavior of aluminum nitride (AlN) powder with and without dispersant (ammonium polyphosphate, APP, (NH4PO3)n) has been investigated in aqueous milling media to avoid hydrolysis and improve dispersion. The moderate amount of dispersant for good dispersion was found to be 0,15 g/m2. An increased APP onto the particle surface was determined by XRD and FTIR.APP decreased the hydrolysis and increased the stability of AlN in aqueous media by coating grain surfaces and forming repulsive forces. The results showed that the APP provided effective protection against hydrolysis for AlN.