Emet (Kütahya) civarı yeraltı sularının kalitesi
The quality of underground waters in Emet (Kütahya) surroundings
- Tez No: 292556
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Emet, ICP-OES, su kalitesi, yeraltı suyu, Emet, ICP-OES, water quality, groundwater
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, 2010 yılı içerisinde, Kütahya'nın Emet civarında bulunan ve bölgeyi en iyi temsil edeceğini düşündüğümüz 10 istasyondan alınan su örneklerinde bazı fizikokimyasal, inorganik ve mikrobiyolojik gözlemler yapılarak yeraltı sularının kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel açıdan SPSS 11.5 paket programı kullanılarak içme suyu ve sulama suyu olarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerin sonuçları tablo ve grafiklerle verilmiştir. Çalışmamızın sonucunda su örneklerinin alındığı istasyonlar Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliği'n de belirtilen kriterlere göre değerlendirilmiş ve sulama suyu olarak kullanılabilir nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Suların içme suyu olarak kullanılabilmesi için su örnekleri TSE (Türk Standartları Enstitüsü), WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve EPA (Amerika Çevre Koruma Ajansı) kriterlerine göre değerlendirilmiş ve içme suyu olarak kullanılmasının uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2010 to determine the quality of groundwater by some physicochemical, inorganic and microbiological observations made in water samples taken from 10 stations in the vicinity of Kütahya Emet and we think will best represent the region. The data obtained were statistically evaluated using the SPSS 11.5 package program as drinking water and irrigation water. The results of the analysis are given with tables and graphs. As a result, water samples taken at stations were evaluated according to the criteria set in the Water Pollution Control Regulation Technical Procedures Notification and theese have been identified that is available quality as irrigation water. Water samples were evaluated according to the criteria of TSE (Turkish Standards Institute), WHO (World Health Organization) and EPA (U.S. Environmental Protection Agency) in order to use the water as drinking water and theese have been determined that is not appropriate to use as drinking water.