Diklorvosla oluşturulan böbrek harabiyetine alıç özütünün etkilerinin incelenmesi
Investigation of crataegus extract?s effects on kidney damage which made by dichlorvos
- Tez No: 292557
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alıç, Böbrek, Diklorvos, Organofosfatlı, Crataegus, Kidney, Dichlorvos, Organophosphate
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Pestisitler arasında kullanım miktarı ile göze çarpan ve etkili bir insektisit olan diklorvos, tarımsal faaliyetlerin fazla olduğu ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pestisitler, zirai mücadelede faydalı olsalar da insan sağlığı üzerine olan etkileri göz ardı edilemez. Organofosfatlı bir bileşik olan diklorvos, tüm dünyada pestisitlere bağlı zehirlenme nedenlerinin başında gelir. Diklorvos maruz kalınan doz ve maruz kalma zamanına bağlı olarak böbrek hasarı oluşturmaktadır. Bu çalışma, alıç özütünün diklorvos ile oluşturulan böbrek harabiyeti üzerine koruyucu etkilerinin araştırılmasını amaçlamıştır. Bu amaçla 170 ? 230 g ağırlığında 40 adet erkek Wistar sıçan rastgele 4 gruba ayrılmıştır. 1. gruba mısır yağı (1,8 ml/kg), 2. gruba alıç özütü (100 mg/kg), 3. gruba mısır yağında çözülmüş diklorvos ( 10 mg/kg), 4. gruba önce alıç özütü (100 mg/kg) ve 30 dk sonra mısıryağı içinde çözülmüş diklorvos (10 mg/kg) intragastrik olarak hergün verilmiştir. Çalışmanın başlangıcından 4 ve 7 hafta sonra vücut ve böbrek ağırlıkları, üre, ürik asit, kreatinin değerleri incelenmiştir. MDA, FOX deneyleri uygulanmıştır. Histopatolojik incelemeler yapılmıştır. Sonuçta, uygulanan diklorvos miktarı böbrek üzerinde beklenen hasarı oluşturmamıştır. Bu bakımdan alıç bitkisinden, beklenen etkiler gözlemlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Dichlorvos, which is an effective insecticide and outstanding with the amount of usage between pesticides, is widely used in countries with agricultural activities. Pesticides, even if they are useful in agricultural combating, the effects on human health can not be ignored. Dichlorvos is a compound of organophosphate and Dichlorvos poisoning is the leading cause of poisoning depending on pesticides all over the world. Dichlorvos, depending on the time of exposure dose and exposure is kidney damage. This study aimed to investigate the protective effects on the kidney damage of Crataegus extract with Dichlorvos. For this puspose; 170-230 g weighing 56 male Wistar rats were randomly divided into 4 groups. First group received corn oil (1,8 ml/kg/day), second group received Crataegus extract (100 mg/kg/day), third group received dichlorvos dissolved in corn oil (10 mg/kg/day), forth group received Crataegus extract ( 100 mg/kg/day) 30 minute before dichlorvos dissolved in corn oil (10 mg/kg/day) intragastrically., body and kidney weight, urea, uric acide and creatinine values were investigated 4 and 7 weeks after the start of the study. MDA and FOX experiments were applied. Histopathological investigations were made. As a result, it can be said that application dosage of diclorvos has not created the desired level of kidney damage so that effects of Crataegus can not be fully occur.