Non-isothermal stoody state flow of natural gas in transmission and dıstributıon systems
Doğal gaz taşıma ve dağıtımsistemlerinde sıcaklığa bağlı kararlı akış
  1. Tez No: 29259
  2. Yazar: İSMAİL DURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARİBORZ RASHİDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz Hatları, Kararlı Akış, sabit Sıcaklıkta/Değişken Sıcaklıkta Akış, Ağ Analizi, Gas Pipelines, Steady State Flow, Isothermal/Non-Isothermal Flow, Network Analysis
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz DO?AL GAZ TAŞIMA VE DA?ITIM SİSTEMLERİNDE SICAKLI?A BA?LI KARARLI AKIŞ DURGUT, İsmail Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fariborz RASHIDI Haziran, 1993, 177 sayfa. Bu çalışmada, doğal gaz taşıma hatları ve dağıtım ağlarında sıcaklığa bağlı kararlı akış analizi için yeni bir yöntem sunulmuştur. Bu çerçevede, FORTRAN-77 programlama dili kullanılarak bilgisayarda bir benzetim programı yazıldı. Daha gerçekçi bu durumun benzetimi, iteratif bir algoritma üzerine kurulmuştur. Bu algoritma nod ve ortalama boru hattı sıcaklıklarının iterasyonunu gerçekleştirir. Boru hatlarındaki ortalama sıcaklıklar, enerji ve genel akış eşitliklerinin sonlu farklar yöntemi yardımıyla birlikte ele alınması sonucu hesaplanır. Nod sıcaklıklarıysa, PASS adı verilen algoritma yardımıyla hesaplanır. PASS her iterasyonda geçiş aşamalarınıbelirler ki enerjinin, sistemin besleme noktalarından ağların diğer birimlerine nasıl yayıldığına karar verir. Kapalı dolanım birimli veya dallı yapılı ağlarda uygulanabilen bu model sadece basınç ve sıcaklık dağılımını vermekle kalmaz, ayrıca teorik kompresör gücü, regülatör çapı gibi parametreleri belirlemekte de kullanılabilir. Matematiksel modelin çözüm yöntemi, hesaplama süresi ve bilgi depolamada tasarruf için seyrek matrislerin linked list yöntemiyle temsili ve nod numaralama algoritması ile literatürdekilerine göre daha geliştirilmiştir. Geliştirilen benzetim paketi literatürdeki veriler kullanılarak sınandı. Ortaya çıkan sıcaklık değişimleri sıcaklığa bağlı hesaplamaların sabit sıcaklık varsayıma göre önemini göstermektedir. Fakat, basıncın sıcaklık değişimlerinden fazla etkilenmediği gözükmektedir ve sabit sıcaklık varsayımının birçok mühendislik uygulaması için yeterli olduğu kabul edilebilir,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON- ISOTHERMAL STEADY STATE FLOW OF NATURAL GAS IN TRANSMISSION AND DISTRIBUTION SYSTEMS DURGUT, Ismail M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fariborz RASHIDI June, 1993, 177 pages. In this study, a new method is presented for steady state analysis of natural gas flow in transmission lines and distribution networks under non-isothermal conditions. Within this scope, a simulator was constructed using FORTRAN-77 language. The simulation of this more realistic circumstance is based on iterative algorithms. It iterates nodal temperatures as well as average pipeline temperatures. Average temperatures in pipelines are calculated as a result of coupling energy balance to the general flow equations using finite difference scheme. The nodal temperatures are calculated by means of an algorithm called PASS. It determines passing stages in iiieach iteration and decides on how the energy of natural gas is transferred to the other elements of networks from the feed points of the system. The model which can be applied to any looped or tree structured network is capable of not only constructing the pressure map and temperature map of the system but also can be used as a device to determine unknown parameters like, theoretical horsepower of compressors, regulators choke sizes etc. at non-isothermal condition. The solution strategy of the mathematical model was improved over those reported in literature by using linked list implementation of sparse matrices and a developed node numbering algorithm in order to save storage and computation time. The developed simulator was verified by using data from literature. The resultant temperature profiles indicate significance of non-isothermal calculations over isothermal assumption. However, pressure profiles don't seem to be greatly affected by temperature variations along pipelines and isothermal flow assumption might be considered satisfactory for most engineering applications.