Mekansal çevre zenginliğinin oğlaklarda davranış, sağlık ve performans özelliklerine etkisi
Effect of spatial environmental enrichment on behaviour, health and performance of goat kids
  1. Tez No: 292607
  2. Yazar: SEMRA GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan refahı, performans, çevresel zenginleştirme, tırmanma, sosyal izolasyon, Animal welfare, performance, environmental enrichment, bipedal stance, social isolation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hayvan refahını sağlamaya yönelik çabalar beraberinde çiftlik hayvanlarının çevresinin zenginleştirilmesi gereğini gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, büyütme ünitelerinde farklı mekansal çevre koşullarının oğlakların davranış, sağlık ve performans özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Toplam 40 (20 ?, 20 ?) baş oğlağın kullanıldığı çalışmada gruplar büyütme üniteleri mekansal nesnelerle (kombine yemlik, yarı otomatik yoğun yemlik, ranza, köprü, kütük) donatılan zengin (Z) ve özellikle tırmanmayı engelleyecek biçimde hiçbir nesnenin olmadığı fakir grup (F), şeklinde düzenlenmiştir. Canlı ağırlık, kaba ve kesif yem tüketim değerleri bakımından önemli bir farklılık görülmezken, Z gruptaki oğlaklar daha fazla oranda kesif yeme yönelme davranışı sergilemişlerdir (P=0,0040). Padokları tırmanmalarını engelleyecek biçimde düzenlenen F gruptaki oğlakların, Z gruptaki oğlakların yaklaşık ?'ü oranında tırmandıkları belirlenmiştir (P0,05). Sonuç olarak, mekansal zenginleştirme ya da yoksunluğun oğlaklarda ele alınan performans ve sağlık özelliğine önemli bir etkisinin olmadığı söylenebilir. Ancak mekansal zenginleştirmenin oğlakların çevresel duyarlılığını arttırdığına ilişkin şüphe uyandırmıştır. Ayrıca tırmanma davranışının keçi türü için türe özgü ve esansiyel bir davranış olduğu savı güçlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The efforts for the welfare of animals, has coined the term“environmental enrichment”. In this research the influence of the enlargement of environmental conditions using different equipments on behavior, health and performance characteristics of goat kids were studied. A total of 40 (20 ?, 20 ?) goat kids were divided into two groups. The paddock of the environmentally enriched group (R) was with a rough manger, a semi-automatic feeding trough, a two-storey platform, a“bridge”and one wood block equipped. The environmentally poor group (P) kids were keeping in a paddock with no climbing opportunities. No significant differences were found between the groups in terms of live weight, roughage and concentrate feed intake. But the concentrate feed intake behavior of the R-group showed a higher incidence (P = 0,0040). Although the paddock of the P-group was disposes without climbing possibilities, the goat kids showed bipedal stance behavior in a 1/3 scale of the R-group (P0,05). In conclusion, a spatial enrichment had no significant impact in terms of performance and health traits. However, the results of the behavioral characteristics suspected that the spatial enrichment leads to increased sensitivity of the kids. Furthermore, the explanation that the bipedal stance of the goat is a species-specific and essential behavior was reinforced.