Aşılı ve aşısız domates fideleri ile yapılan yetiştiricilikte mikrobiyal gübrenin (Trichoderma harzianum) verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of mikrobial fertilizer (Trichoderma harzianum) with using grafted and non grafted seedlings on yield and quality of tomato
- Tez No: 292625
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aşılı fide, domates, Trichoderma harzianum, Grafted seedlings, tomato, Trichoderma harzianum
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma Çanakkale yöresinde açık tarla koşullarında 2009 yılında yürütülmüş olup, güçlü anaç yapısına sahip aşılı ve aşısız domates fideleri ile yapılan yetiştiricilikte mikrobiyal gübre olan kök gelişimini arttırıcı etkiye sahip Trichoderma harzianum'un verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada Kemerit anacı üzerine aşılı ve aşısız Veglia RZ F1 domates fideleri kullanılmıştır. T. harzianum uygulaması yapılacak domates fideleri dikim öncesi 5 lt su içine 50 g Trichoderma harzianum (KUEN 1585x106 CFU/g) suşu ilave edilerek hazırlanan çözeltiye ayrı ayrı 1-2 dakika daldırılmıştır.Deneme sonunda elde edilen verilere göre meyve ağırlığı, meyve çapı ve meyve boyu değerlerine aşılamanın etkisi önemli düzeyde bulunmuştur. Çalışmada yer verdiğimiz mikrobiyal gübre olan T. harzianum ve aşılama ile bitki başına verimde en yüksek değerler (1.dikimde 17,258 kg/bitki, 2.dikimde 9,1891 kg/bitki) alınırken; en düşük verim (1.dikimde 7,705 kg/biki, 2.dikimde 3,445 kg/bitki) ise her iki uygulamanın yapılmadığı kontrol bitkilerinden elde edilmiştir. Her iki faktörün kök gelişimini teşvik etmesi, hormon benzeri metabolitler üretmesi, toprak veya organik maddeden besinleri daha iyi çözebilmesi sonucunda uygulama yapılan bitkilerin boyu, kök yaş ağırlığı ve verim değerleri daha yüksek bulunmuştur. Bununla beraber her iki faktörün interaksiyonunun meyvelerdeki C vitamini içeriğini önemli düzeyde arttırıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan gözlemler sonucunda aşılı bitkilerin toprak kaynaklı hastalık ve zararlılara karşı ayrıca düşük sıcaklık gibi stres koşularına da daha dayanıklı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was performed in open field conditions, in Çanakkale region in 2009, effects of microbial fertilizer Trichoderma harzianum with using grafted and non-grafted tomato seedlings on yield and quality were determined. Seedlings of Veglia RZ F1, were grafted on Kemerit rootstock and non-grafted seedlings had been used in the study. Tomato seedlings, which were kept for T. harzianum treatment, were plunged respectively 1-2 minutes into the solution of 50 g Trichoderma harzianum (KUEN 1585x106 CFU/g) included on 5 lt of water, before the planting.According to data, the effects of grafting on fruit weight, diameter and length were found important as statistically. When the highest values of yield per plant of plant (17,258 kg/plant, 9,1891 kg/plant in first and second planting times respectively) were taken from grafted and applied microbial fertilizer Trichoderma harzianum, the lowest yield per plant (7,705 kg/plant, 3,445 kg/plant in first and second planting times respectively) were obtained from the control plants which did not performed to both of the two treatments. As these treatments promote the root development and produce metabolites like hormones, and also solve better the plant nutrients from organic materials and soil, the length of the plants, wet weight of root and values of yield were found highest. Although it was determined that, the interaction of both of the two treatments had a possitive effect on vitamin C content. Also it was observed that, the grafted plants were more resistant to some stress factors like, pest, soil born diseases and low temperatures.