Microbial degration of temik aldicarb
Temik aldicarb'ın mikrobiyal degradasyonu
- Tez No: 29270
- Danışmanlar: PROF. DR. N. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aldiearb, Mikrobiyal degredasyonu, Karbofuran, Pestisitler, Toprak, Aldicarb, Microbial degradation, Carbofuran, Pesticides, Soil
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Toprağa uygulana pestisitlerin mikroorganizmalar tarafından hızlı bir şekilde parçalandıkları ve parçalanma hızının, pestisitin veya benzeri yapıdaki maddelerin daha önceki kullanım sıklığına bağlı olduğu bilinen bir husustur. Bu çalışmada, Temik aldicarb (TAS) [2-metil-2-(metiltio) propionaldehid-(0-metil karbomil oksim)], toprakta parçalanmasında mücrobiyal derradasyonun en önemli rolü oynadığı gözönüne alınarak, model pestisit olarak kullanılmıştır. Aldicarb gibi, karbomil oksim pestisitleri, çeşitli ürünlerin zararlı böcekler ve nematodlardaa korunmasında geniş bir kullanım alanına sahiptir. TASla muamele edilmiş toprak örnekleri, TAS'ı tek karbon ve enerji kaynağı olarak içeren minimal besiyerine alınmış ve bu yöntemle aldicarb'ı parçalayabilen elde edilmiştir. Daha sonra, tek bakteri türlerinin saf halde izolasyonun ise 200 ppm içeren katı besiyerinde gerçekleştirilmiştir. Aldicarb, VITAS'ın aktif maddesi olup, TAS'ın %10 ile % 15 arasındaki ağırlığının oluşturmaktadır. Bakteri izolatlannm aldicarb'ı parçalama yetenekleri, UV'ye bağlı dönüşümlü-fazda HPLC kullanılarak, üreme ortamındaki aldicarb'ın miktarca azalması izlenerek saptanmıştır. İlk yapılan denemelerde, TAS içeren besiyerinde bakterilerin ürediği gözlenmiştir, ancak, TAS'm aktif maddesinin (aldicarb) kullanılmış olması beHentüerimize karşın, ortamdaki aldicarb'ın miktarında hiç bir değişme gözlenememiştir. Bundan elde edilen sonuç, izole edilmiş bakterilerin aldicarb'ı değil, TAS'm içerdiği bir başka karbon kaynağım kullandıkları yönündedir. Bü maddelerin TAS yapısından uzaklaştırılması için TAS'ın saflaştırılmasına gidilmiştir. TAS'm saflaştırılması için kloroform aynştırması ve silika kolon krornatografisi uygulanmıştır. Elde edilen aldicarb'ın saflık derecesini saptamak için çeşitli analiz yöntemlerinden (TLC, HPLC, ve spektrofotometri gibi) yararlanmıştır. Tüm deneylerde analitik saflıkta aldicarb referance olarak kullanılmıştır. Bakteriyel izolatlar, bu defa saflaştırrlmış aldicarb'ın yer aldığı besiyerlerinden toplanarak incelenmiş, 200 ppm düzeyinde aldikarb'ın tamamen parçalandığı gözlenmiştir. Bakterilerin gelişme koşulların değiştirilerek, aldicarb'ın parçalanma hızında önemli ölçüde iyileştirmeye gidilebileceği saptanmış, en hızlı parçalanmanın, 30°C ve bazik ortamda, 200 ppm aldicarb konsantrasyonda gerçekleştiği gösterilmiştir. viiElde edilen en etkin ve aldicarb'ı en hızlı şekilde parçalayabilen izolat 50 ile 1000 ppm arasında değişen aldiearb miktarını 2 ile 6 gün içerisinde parçalayabilmiştir. Aldicarb'ı kullanabilen mikroorganismalann tanısı, gelişme koşullarının saptanması, ve aldicarb'ın parçalanması sonucunda oluşan ürün veya ürünlerin tanımlanması yürütülmekte olan çalışmalar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Enhanced degradation of a soil-applied pesticide by a population of microorganisms previously exposed to the same or a similar pesticide is a well- established phenomenon. In this study, Temik aldicarb (TAS) [2^methyl-2-(methylthio) propionaldehyde O-(methyl-carbamoyl) oxime], was used as a model pesticide, since microbial degradation seems to be the main factor contributing to the disappear of this pesticide in sou. Aldicarb is the active ingredient of TAS, and is known to constitute 10-15% by weight of TAS. The carbamoyl oxime pesticides such as, Aldicarb(AS), are widely used for the protection of crops against harmful insects and nematodes. AS-degrading bacteria were isolated from TAS-treated soil samples using a minimal growth medium (MM) supplemented with TAS aş the sole carbon andenergy source. Single bacterial isolates were then obtained in pure form on MM-agar plates containing 200 ppm AS. AS-degradation potential of the isolates was traced by detecting the disappearance of AS from the growth media, using reversed-phase HPLC linked to UV detection. Although bacteria, in the initial experiments, could grow well in MM- TAS media there was no detectable consumption of AS, implying that the isolated bacteria were utilizing the TAS hnpurities rather than the active ingredient ie. AS, as the carbon and energy source. Thus, to eliminate the effect of impurities, purification of TAS for its active ingredient was an essential step. The TAS was purified by chloroform extraction followed by silica-gel column chromatography. The purity of the resulting AS was verified by several analytical methods including, thin-layer chromatography, reversed-phase HPLC-UV detection, and spectrophotometrically. In all cases an analytical grade AS was employed as a reference. Bacterial isolates, this time collected from MM-purified TAS agar plates were tested for their ability to metabolize AS, employing the same methods described above, and complete degradation of AS (200 ppm) was observed. Alterations in cultural conditions played an important role in the optimization of degradation rates for AS. The results indicated that the highest degradation rates could be obtained when bacterial cultures were grown in MMH with 200 ppm AS at 30°C under alkaline conditions. The most efficient isolate, with the highest degradation activity, could utilize concentrations of AS ranging from 50 to 1000 ppm within 2-6 days. ivCurrently the characterization of AS utilizing microorganisms and then- growth parameters, and the identification of AS degradation produces) are under investigation.