Controlled release of 2',7'-dıchlorofluorescein and aldicarb from carboxymethyl cellulose microspheres
Karboksimetil selüloz mikrokürelerden 2',7'-diklorofloresinin ve aldıcarb'ın kontrollu salımı
  1. Tez No: 29269
  2. Yazar: RAMİN DARVARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASIF N. HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karboksimetil selüloz, CMC, Kontrollü salım, Çapraz bağlayıcı, Aldicarb, Şişme, Carboxymethyl cellulose, CMC, Controlled Release, Crosslinker, Aldicarb, Swelling
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz KARBOKSIMETIL SELÜLOZ MKROKURELERDEN 2',7'-DİKLOROFLORESİN'İN VE ALDICARB'IN KONTROLLÜ SALIMI DARVARI, Ramin Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf N. HASIRCI Eylül, 1993, 83 sayfa Suda çözünen selüloz türevleri (ör. NaCMC) çeşitli biyomedikal ve biyoteknolojik uygulamalarda geniş bir biçimde kullanılmaktadır. Bu polimerlerden jel ve hidrojel yapımı literatürde gösterilmesine rağmen, ürünün hazırlanmasındaki sorunlardan dolayı, bu konu ile ilgili ayrıntılar hiç bir zaman açıklanmamıştır. İlaç yüklü çözünmeyen polimerik forma dönüştürmek, hazırlanışın önemli bir yönü olmaktadır. Polimerin çözünmeyen formu, üzerindeki karboksimetil gruplarının çok değerlikli bir katyon olan Al+3 ile çapraz bağlamayla elde edilmiştir. Yükleme yöntemi, polimer çözeltisinin içine katılmış olan katı ilacı katyon çözeltisinin içine püskürtmekten ibarettir. Bu çalışmada bir model ilaç olarak seçilen 2',7'- diklorofloresin'in ve aldicarb adlı pestisitin kontrollü salımı için değişik formülasyonlar hazırlanmıştu.Mikrokapsül ve mikrokürelerin şişme değerleri ölçüldü ve bu değerin A1C13 ve NaCMC konsantrasyonlarından ve çapraz bağlayıcı çözeltinin pHsından önemli ölçüde etkilendiği gözlenmiştir. Tarama elektron mikroskobu ve ışık mikroskobuyla yapılan incelemeler mikrokürelerin iyonotropik kanallara sahip olduğunu, ve bu yapının, hazırlanış ortamın pHsı belirgin ölçüde yükseldiğinde mikrokapsüle dönüştüğünü göstermektedir. Model ilacm salım kinetiğinin, mikrokürelerin şişme özelliğine bağlı olan bir gecikmeden (lag) sonra birinci derece olduğu belirlenmiştir. Mikrokapsüllerden salım ise belirgin bir farklılık göstermektedir. Bu fark özellikle daha hidrofilik olan pestisitin salımında görülebilmektedir. Mikrokapsüllerden salım hızının, mikrokürelerinkine oranla belirgin bir şekilde yavaş olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, hazırlama koşullarını değiştirerek, değişik salım özelliklerine sahip olan mikrotaneciklerin yapılmasının mümkün olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLED RELEASE OF 2\7'-DICHLOROFLUORESCEIN AND ALDICARB FROM CARBOXYMETHYL CELLULOSE MICROSPHERES DARVARI, Ramin M.S. in Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Vasıf N. HASIRCI September, 1993, 83 pages Water soluble derivatives of cellulose (eg. NaCMC) are widely used in various biomedical and biotechnological applications. Although formation of their gels or hydrogels have been reported in the literature, the details have never been completely revealed due mainly to the difficulty in the reproducible preparation of the products. An important aspect of the preparation lies in the insolubilization of the biopolymer in its drug loaded form. In order to crosslink the carboxymethyl groups of the biopolymer, salts were formed with the multivalent cation Al3+. The loading process was carried out by adding of the solid drug to the polymer solutions before extrution into the curring solution containing the cation. Different formulations were prepared to achieve the controlled release of a model drug, 2',7'-dichlorofluorescein and a pesticide, aldicarb. mThe microcapsules and microspheres were examined for their swelling ability and it was observed that A1C13 and NaCMC concentrations as well as pH of the crosslinker solution influenced swelling significantly. SEM and light microscopy examinations revealed that the microspheres consisted of ionotropic channels and this structure turned into microcapsules when the pH of the preparation medium was distinctly raised. Release of the model drug 2',7'-dichlorofluorescein was first order with a lag period varying with the microspheres swelling properties. The release from the microcapsules was significantly different. This difference became apparent especially when the release of the more hydrophilic pesticide was examined. The rate of release from the microcapsules was distictly slower than that observed from microspheres. In conclusion, it was possible to obtain microparticles with varying release properties through modification of their preparation conditions.