Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde karayolu üstyapılarının maliyet yönünden incelenmesi
Investigation of cost of pavement structures in the region of Kocaeli Great Municipality
  1. Tez No: 292770
  2. Yazar: ALİ AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Üstyapı Kaplamaları, Kaplama Maliyet Analizleri, Yol Üstyapı Kaplama Tipleri, Sathi Kaplamalar, Flexble Pavement, Pavement Cost Analysis, Type of Pavement Coat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Karayolu yatırımları ülkemizde kamu kuruluşları tarafından, kamu kaynakları kullanılarak yapılmaktadır. Karayolu üstyapı kaplamaları yapılmadan önce; Kamu kuruluşları tarafından öngörülen yaklaşık maliyetler doğrultusunda , müteahhit firmalar tarafından teklif edilen fiyatlar ile yapılmasına onay verilir. Çoğu zaman firmaların teklifleri Kamu kuruluşlarının öngördüğü yaklaşık maliyetlerin altında kaldığı görülmektedir.Müteahhit firmalar ile kamu kuruluşlarının maliyetleri arasında bir fark oluşmaktadır. Yaklaşık maliyetler ile teklif fiyatları arasındaki bu fark oranı ve değişimi kamu kuruluşları için göz ardı edilmemesi gereken bir faktördür. Kamu kurumlarının maliyet farkının kaynaklandığı sebeplerini değerlendirmeli ve kaynak planlamalarına dahil etmelidir. Bu sayede kaynak planlamaları, yol yapım imalatları açısından daha gerçekçi bir yaklaşımla yapılır. Kaynakların daha gerçekçi planlanması ve en uygun şekilde kullanılması ülkemiz açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The highway investments are by the public investments in our country by being used of public spendings.Before the superstructure cowerings are not contructed,it is approved the prices of the contractors firms that they will offer the prices on the direction of approximate that the public associations suggest.Most times,it is seen that the prices the contractors offered are under the approximate costs that the public associations suggested.There has been a difference between the contractors firms and the public associations costs.It is an important factor for the public associations these difference rate of approximate costs and suggested prices.The public associatons should evalute the reasons of cost difference emerged and should add the source planning.In this direction,the source plannings are done for the road contruction in more realistic approach.More realistic planning of the sources and being used in most appropriate direction has been a great importance for our country.