İzmit kent içi ulaşımının makroskopik simülasyon ile değerlendirilmesi
Evaluaton of İzmit urban transportation with macroscopic simulation
- Tez No: 292794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, seyahat talebi, özel araç, İzmit, Transportation, travel demand, private vehicle, Izmit
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ulaşım, insanların, mal, hizmet ve enerjinin bir yerden başka bir yere iletilmesidir. İnsanların günlük ihtiyaçlarının giderilmesi için bir araç konumunda olan ulaşım, bu sebeple toplumsal bir özelliğe sahiptir. Ayrıca belli bir çalışma sonucu elde edilen mal ve hizmetlerin taşınmasını sağladığından dolayı ticari, ekonomik ve siyasi bir altyapıya dayanmaktadır.Ulaşımın günümüzde oluşturduğu sorunları en doğru şekilde saptamak, ulaşımı başlangıç noktasında etkileyen sebepleri belirlemekle mümkündür. Toplumun sosyal, kültürel, ekonomik durumu, ulaşımın tarihi gelişimi, yabancı ülkelerle olan ilişkiler derinlemesine irdelenmelidir. Bu şekilde yapılan bir çalışma, gelecekteki olası ulaşım sorunlarının da bugünden çözülmesi anlamı taşımaktadır.Kocaeli ili ve İzmit ilçesi coğrafi konumu, nüfusu, tarihi dokusu, sosyal, kültürel ve ticari faaliyetlerin çeşitliliği gibi çok sayıdaki özelliği ile ülke içinde önemli bir konumda bulunmaktadır. Bu özellikler itibariyle çok sayıda büyük çaplı yatırımlara ev sahipliği yapmaktadır. Buna paralel olarak bir cazibe merkezi haline gelmiş ve büyük çaplı bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalmıştır. Araç sayısındaki artışla beraber günümüzde İzmit'te ulaşımda ve trafikte yaşanan tıkanıklar, kazalar ve diğer zorluklar yaşamı ciddi şekilde olumsuz yönde etkilemekte ve büyük ekonomik kayıplara da yol açmaktadır.İzmit'in nüfus ve arazi kullanımı olarak hızla büyümesine ve artan taşıt sayısına karşılık, ulaşım altyapısı buna paralel olarak geliştirilememiştir. Bununla birlikte konunun öneminin geç anlaşılmaya başlanması, ulaşım sorunlarını önlemek adına gerekli kalıcı çözümlerin uygulanmaması, günümüz sorunlarının başlıca sebeplerindendir.İzmit'te artan nüfus ile birlikte konut ve işyerleri kapasitelerinin üstüne çıkmış, bu nedenle nüfus kent dışına kaydırılmaya çalışılmıştır. Bu da şehir merkezinde bulunan iş yerleri ile yeni yaşam alanları arasındaki seyahat taleplerinde önemli artışlara yol açmıştır. Artan seyahat taleplerinin mevcut ulaşım ve toplu taşıma sistemine getirdiği yükle birlikte özel araç sahipliliğindeki artış, İzmit'te ihtiyaçlara cevap verebilecek yeterli bir ulaşım planlaması yapılmasını ve geleceğe yönelik radikal kararlar alınmasını gerektirmektedir.Bugün İzmit'te hizmet kalitesi düşük, seyahat süresi olarak son derece yüksek, çevreye karşı duyarsız, önemli ekonomik ve maddi kayıplara yol açan, kargaşa içinde ve tıkanıklığın yoğun olduğu bir ulaşım mevcuttur.Bu çalışmada, İzmit'te belirtilen ulaşım sorunları üzerine bir değerlendirme yapılacaktır. Kocaeli ve İzmit hakkında bugünkü genel veriler derlenecek, ekonomik ve nüfus yapısı ışığında irdelenecektir. Geçmiş yıllarda kent için yaptırılan ulaşım planlama çalışmaları hakkında kısa bilgiler verilecektir. Toplu taşıma sistemleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Tüm bu çalışmalar neticesinde, makroskopik ve mikroskopik simülasyon programları yardımıyla İzmit şehir merkezi için, ulaşım sistemine düzenlemeler önerilecektir.
Özet (Çeviri)
Transportation is transfer of people, goods, sevices and energy from one place to another place. It is a tool for removing people?s daily needs, so it has social features. In addition, because of providing of goods and services that are results of a specific study, it based on commercial, economic and politicial infrastructure.The most accurate way to determine the transportation problems of today is possible to identify the reasons that affecting the starting point of transportation. Society?s social, cultural and economic status, its historical devolopment of transportation, the relations with foreign countries should be examined in dept. A study conducted in this way is resolving the possible future transportation issues from today.Kocaeli and Izmit are locating in an important position because of its geographical location, population, historical background, social, cultural and commercial activities. As these properties, Kocaeli has lots of large-scale investments. In this way, it becomes a center of attraction and faces with a major migration. Increasing the quantity of vehicles, traffic congestions, accidents and other difficulties are affecting negatively in Izmit today and it causes big economic losses.Altough growing the population, land use and quantity of vehicles in Izmit, the infrastructure of transportation is not developed. However, understanding the importance of subject so late, are not implementing the permanent and necessary solutions for transportation problems are major causes today.However increased travel demand with transportation and public transport and increase of private vehicle, are required to make sufficient for the needs in transportation planning and to take radical decisions.Today, in Izmit, the transportationhas a low service quality, has a high travel time, is insensitive to the environment, causes economic and financial losses, is in a chaos and has heavy traffic congestions.In this study, an evaluation will be made over the transportation problems in Izmit. Today?s general data about Kocaeli and Izmit will be compiled, economy and population structure will be explored. Some short information about former transportation planning studies for the city will be given. Public transport systems will be examined in comparison. After all these studies, regulations will be suggeested to the transportation systems with macroscopic and microscopic simulation programs for Izmit city center.