Warehouse modelling and verification for decision support system: Transportation system
Karar destek sistemleri için veriambarı modellemesi ve gerçeklemesi: Taşımacılık sistemi
  1. Tez No: 292801
  2. Yazar: MERT SUN
  3. Danışmanlar: PROF. OYA KALIPSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri ambarı sistemi, taşımacılık şirketi sistemleri, hibrit modelli veri ambarı yapısı, Warehouse systems, transportation company systems, data warehouse hybrid structure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Rekabete dayalı taşımacılık sektöründe, yöneticilerin günlük işleyişte kullanılan çevirmiçi transaksiyonel işlem sistemlerini (OLTP) etkilemeden, iş süreçlerine ait verinin analizini yapmaya çok önemli derecede ihtiyaçları vardır. Yeni teknolojiler ve konseptler, Karar Destek Sistemleri'ni (DSS) kullanacak olan şirketlere daha hızlı ve daha detaylı analiz sonuçlarına ulaşabilmek için fırsatlar sunmaktadır. Veri ambarı teknolojilerindeki gelişmeler iş dünyasının karar destek kavramlarıyla ilgili bakış açısını genişletmiştir. Online analiz proses (OLAP) konseptleri sayesinde veriambarlarının sağladığı, verinin çok boyutlu ve grafiksel gösterim imkanı, karar destek uzmanlarına çok önemli destek sağlamıştır. Yeni DSS teknolojilerinden faydalanacak olan taşımacılık sektöründeki şirketler, kendi iş süreçlerinin analizini çok daha etkili yapabilme şansına sahip olabileceklerdir. Bu tezde, bir taşımacılık şirketinin OLTP yapısı analiz edildi ve bu yapıya en uygun olacak, veritabanı bazlı bir DSS modeli geliştirildi. Taşımacılık şirketinin iş süreçleri için kullandığı veri göz önünde bulundurularak, hibrit yapıda bir veri ambarı DSS sistemi modellendi.
Özet (Çeviri)
In the competitive transportation sector, there?s a great need for managers to analyze the data of business processes without interrupting the daily work of an On-Line Transaction Processing (OLTP) system. The new technologies and concepts have given the opportunity to the companies for analyzing faster and more detailed results with using the Decision Support System (DSS). Improvements in the data warehousing technologies expanded the view of the business about the decision making. With the On-Line Analysis Processing (OLAP) concepts of the data warehouse, presentation of the data through multidimensional views and graphical displays provide great support for the decision-makers. With new DSS technologies, transportation companies will get chance to analyze their business more efficiently. In this thesis, we analyzed the structure of OLTP of a transportation company and we proposed the most suitable DSS model as a data warehouse based model. For the DSS data warehouse database, we modeled a hybrid structure which is suitable for the business functions? data of the transportation company.