Türk limanlarına yönelik boş konteyner sorununun araştırılması
Investigation of empty container problem for Turkish ports
  1. Tez No: 292973
  2. Yazar: ÜNAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULAZİZ GÜNEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Bo? Konteyner, Bo? Konteyner Sorunları, Türkiye, Empty Container, Empty Container Problem, Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Konteyner ta?ımacılığı günümüz denizciliğinde sıvı yükler dı?ındaki yüklerde en fazla tercih edilen ta?ıma türüdür. Dünyadaki genel kargo yüklerinin % 95?i güvenilir, ucuz ve bir defada çok miktarda yük ta?ınabilmesi nedeniyle konteynerlerle ta?ınmakta olup, denizyolu ile gerçekle?tirilen uluslararası ticaret hacmi, her geçen gün süratle artmaktadır.Çe?itli istatistikler dünya çapında konteyner sayısının 2001 yılında 16 milyon TEU, 2004 yılında 18,8 milyon TEU, 2005 yılında 21 milyon TEU olduğunu göstermektedir. 2010 yılında ise bu rakamın 25 milyon TEU? nun üzerinde olduğu bilinmektedir. Artan konteyner sayıları da dünya limanlarının birçoğunda özellikle depolama, ta?ıma, bo? konteynerlerin yeniden konumlandırılması, liman operasyon sahalarının ciddi ölçüde daralması gibi sorunlara yol açarak liman performanslarını olumsuz yönde etkilemektedir.Bu çalı?ma ile son yıllarda gündemde olan bo? konteyner yönetimi konusu ele alınmı?tır. Ülkemizin konteyner ticaret hacminin % 80?ini olu?turan Gemport, Haydarpa?a, ?zmir, Kumport, Marda?, Marport ve Mersin limanlarının konteyner giri? çıkı? istatiksel verileri değerlendirilmi?tir. Liman otorite ve yetkilileri ile konuyla ilgili olarak görü?me ve mülakatlar yapılmı?tır. Yapılan çalı?manın sonucunda incelenen limanlardan Haydarpaşa ve Kumport limanları dı?ındaki limanlarımızda bo? konteyner yığılmasının yaşanmadığı görülmüştür. Genel olarak ülkemiz konteyner limanlarında bo? konteyner sorununun yaşanmadığı fakat gelecekte ya?anması muhtemel bir risk olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s shipping, container transportation is the most prefered transportation way after liquid cargo transportation. International trading volume by sea way is dramatically increasing each day and 95 % of general cargo types in the world are transporting with container due to being cheap, safe and capable of carrying much more cargo in a single operation.Several statistics show that worldwide container number was, 16 million TEU in the year of 2001, 18,8 million TEU in 2004 and 21 million TEU in 2005. By the 2010, it is estimated to be over 25 million TEU. Increasing number of containers have a negative effect on many ports performance all over the world, by creating problems especially about storage, transportation, repositioning of empty containers and narrowing of the operation areas.In this study, empty container management issue which is one of the most popular topics in recent years, is discussed. Having the 80 % of the container trade volume in our country, Gemport, Haydarpa?a, ?zmir, Kumport, Marda?, Marport and Mersin ports are evaluated statistically. Several interviews and discussions have been made with port authorities and governing departments. As a result, it is observed that there is no empty container accumulation problem in the examined ports except Haydarpa?a and Kumport. Based on general statistics, Turkish container ports currently do not suffer from empty container problem as overall container circulation close to equlibrium but the problem has a potential to create a risk on developing international trade of Turkey.