Yabancı bayraklı gemilerin denetim kriterleri ve liman devleti kontrolü sorunları üzerine bir çalışma
A study on the inspection measures of foreign-flagged vessels and problems on the port state control
- Tez No: 410451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSER GÖKDEMİR IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liman Devleti, Bayrak Devleti, Yabancı Bayraklı Gemi, Liman Devleti Kontrolü, Delphi, Port State, Flag State, Foreign-Flagged Vessels, Port State Control, Delphi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
“Zaferi, denizi kontrol altında tutan, ihtiyacı olan şeyi, ihtiyacı olduğu zaman, istediği yere ulaştırabilen ülke kazanır”sözüyle Mustafa Kemal Atatürk deniz yolunun küresel anlamdaki önemini vurgulamıştır. Bu bağlamda ulaştırma şekilleri içerisinde en büyük paya sahip olan deniz yolunun bileşenlerinden birisi de gemidir. Gemiler, denizcilik piyasasındaki rolünü ulusal ve uluslararası kurallar kapsamında gerçekleştirmektedir. Bu kuralların denetimi konusunda, bayrak devletlerinin yanında zamanla liman devletlerinin söz sahibi olması noktasına gelinmiştir. Liman devletleri, gemileri denize elverişli halde sefer yapmaları hususunda inşa, dizayn, ekipman, donanım vb. konular çerçevesinde denetlemektedirler. Liman devleti denetimleri, emniyet, güvenlik ve çevre açısından standartaltı deniz taşımacılığı ile mücadelede önemli role sahiptir. Gemilerin uluslararası standartlara gelmesinde, devletlerin limanlarına gelen yabancı bayraklı gemilere yönelik yaptığı kontroller büyük önem taşımaktadır. Liman devleti kontrolleri açısından ülkeler bir araya gelerek liman devleti bölgesel anlaşmaları imzalamışlardır. Ülkemiz, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesel Anlaşmalarına taraf olup, limanlarını ziyaret eden yabancı bayraklı gemileri denetlemektedir. Bununla birlikte Liman Devleti Denetimi Yönetmeliği oluşturulmuş, denetimler yönetmelikçe uygulanmaktadır. Tez çalışmamızda; liman devleti kontrolü kavramının kavramsal çerçeveleri çizilmiş, uygulama alanları açıklanmış, yapılan denetlemelerin uygunsuzluk ve alıkonma gibi sonuçlarına değinilmiştir. Bu bağlamda yabancı bayraklı gemiler ve Türk bayraklı gemilerin liman devleti denetim performanslarına yer verilmiş, ülkemizde uygulanmakta olan liman devleti kontrolünün, taraf olunan bölgesel anlaşmalarla karşılaştırılmaları yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ülkemizdeki liman devleti denetimlerini gerçekleştiren görevlilere yönelik delphi araştırması yapılmıştır. Sonuç olarak, çalışmada Türk limanlarında uygulanan liman devleti kontrollerinin, uzmanların görüşleri doğrultusunda, denetimi yapılacak gemiye intikal edilmeden önce gemiye ilişkin dikkat edilmesi gereken faktörler ve liman devleti kontrolü sisteminin başlıca sorunları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk has emphasized the importance of the sea routes in the global sense as in his quote: "A country who controls the sea, and reaches whatever it needs whenever and whenever it wants can achieve the victory. In this context, one of the components which has the largest share of the seaway in transport forms is a ship. The ships have been performing their role in marine market in the context of national and international rules. Port states has come to the point on the control of these rules as well as flag states. Port states, with respect to ships that are convenient to the sea, have been inspecting within the framework of issues construction, design, equipment, manning and so on. Port state control has an important role through the struggle against substandart maritime transport in terms of safety, security, and environment. Inspections which have been made by states through foreign flagged vessels that are coming their ports have significant importance for ships to reach international standards. Regional port state arrangements have been made by countries getting together in terms of port state controls. Turkey is a part of Black Sea and Mediterranean Regional Agreement and has been checking foreign flagged vessels which have visited its ports. However, the Port State Control Directive has been established, controls are implemented by regulations. The conceptual framework of port state control has drawn, its applications have described, the results of monitoring such as impropriety and detention has carried out in this study. In this context, port state control performances of foreign-flagged vessels and Turkish flagged ships are included, the comparisons between port state control which is implemented in Turkey and regional agreements in which Turkey has participated have been made. At the end of the study, Delphi research has been made towards officers who perform port state controls in Turkey. As a result, it has tried to find out factors related to ship's port state controls which have been implementing in Turkish ports before the transition through the opinion of the experts and main problems of port state control system.