Anadolu Selçuklu devri Türk-Haçlı münasebetleri (1096-1192)
Anatolian Seljuk period Turkish-Crusader relations (1096-1192)
- Tez No: 148501
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haçlılar, Haçlı Seferleri, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Anadolu, Crusade, Crusader, Expedition, Byzantine Empire, Seljuk State, Anatolia, Frank
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Haçlı seferleri, Müslüman ve Hıristiyan alemlerini derinden etkilemiş, dünya tarihinin en önemli olaylarından biridir. 1096-1291 yılları arasında sekiz büyük Haçlı seferi düzenlenmiştir. Bu seferlerin ilk üçü kısmen veya tamamen Türkiye'den geçmiş olup, batılı Hıristiyanlar Anadolu'da gerek Türklerle yaptıkları savaşlar yüzünden, gerekse açlık, susuzluk ve hastalıktan çok büyük kayıplar vermişlerdir. Diğer Haçlı seferleri ise, Akdeniz yolu ile Mısır ve Suriye limanlarına ulaşılmak suretiyle gerçekleşmiştir. Bu tez, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde, Haçlı seferleri düşüncesinin doğuşu ve Haçlı seferlerinin oluşumu konuları üzerinde durulmakta, bu harekete sebep olan nedenler ayrıntılı ve kapsamlı olarak incelenmektedir. Bununla ilgili olarak, Haçlı seferleri öncesinde Doğu ve Batı dünyalarında yaşanan gelişmeler ve Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki ilişkilere yer verilmektedir. İkinci bölümde ise, Türkiye'den geçen Haçlı seferleri konu alınmaktadır. Bu seferler sırasında, Haçlıların Anadolu'nun zorlu coğrafyasında yaşadıkları sıkıntılar ve Bizans İmparatorluğu ile olan çekişmeler anlatılmakta, Frankları durdurmaya çalışan Türklerin uyguladığı yöntemler ve yaptığı amansız mücadeleler detaylarıyla ele alınmaktadır. Bizans ve Selçuklu devletlerinin Haçlı seferleri içindeki oynadıkları tarihi rolü tespite yönelik bilgiler verilmektedir. Sonuç kısmında ise, Anadolu topraklarının ve bölgedeki Türklerin, Haçlıların hedefleri arasında olup olmadıkları, Selçukluların Franklara karşı yeterli mücadeleyi yapıp yapmadıkları, Haçlıların Yakın Doğu' da başarısız olmalarının sebepleri ve Anadolu'dan geçen Haçlı seferlerinin Türk tarihini etkileyen sonuçları ile ilgili bazı değerlendirmelere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The crusades are the most important events in world history that effected deeply both Muslim's and Christian's kingdoms. Between the years 1096 and 1291, eight main crusades have been organized. The first three of these expeditions had been passed through Turkey partly or utterly, and western Christians sufferded many casualties due to both the fights with Turks, and starvation, thirst and disease. As for the other crusades, they had been executed by the way of Mediterranean Sea, reaching to the ports of Egypt and Syria. This thesis consists of two parts and conclusion section. In the first part, the matters of birthing of the idea of the crusades, and the formation of the expeditions are dealt with, and the reasons caused this movement are examined in detail and extensively. Relating to this, the progresses in the worlds of the East and West, and the relations between Muslims and Christians are given place. As for the second part, the westerners' expeditions passed through Turkey are dealt with. The troubles that the crusaders had suffered in Anatolian heavy geography and quarrels with Byzantine Empire during these expeditions are related. And the methods and bitter struggles carried out by Turks who tried to stop Franks are taken up in detail. And, for idendify the historical roles of the Byzantine and Seljuk states, the datas are given. As for the conclusion, there are some interpreatations concerning if Turks were the targets of the crusaders' or not, whether Seljukians struggled with Franks as enough or not, and the reasons of the crusaders' fail in Near East and the results of the crusades influenced on Turkish history.