A 3D panel code applied to a complex geometry
Kompleks bir geometriye uygulanmış üç boyutlu panel bilgisayar programı
  1. Tez No: 29298
  2. Yazar: MURAT YALÇINEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÇIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Panel Metodu, Potansiyel Akış, Kaldırma ve Sürüklenme Kuvvetleri, Panel Method, Potential Flow, Lift and Drag Forces
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
oz KOMPLEKS BİR GEOMETRİYE UYGULANMIŞ 3 BOYUTLU PANEL BİLGİSAYAR PROGRAMI YALÇINEL, Murat Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit CIRAY Ocak, 1993, 151 sayfa. Bu tezde, üç boyutlu panel metodunu kullanan bir bilgisayar programı kompleks bir geometriye uygulandı. İsmi“3D Panel Code”olan bilgisayar programı J.L. Hess tarafından yazılmıştır. Tezde kullanılan kompleks geometri, gelişmiş bir askeri taktik uçak olan ve Türk Hava Kuvvetleri 'nde kullanılan F-16 Savaşan Sahin'dir.“3D Panel Programı”kompleks cisimler üzerindeki potansiyel akışı çözmek için panel metodunu kullanmaktadır. Bu sebeple, panel metodunun esasları, bilgisayar programında kullanılan teknik ile beraber açıklanmıştır. Ayrıca, gelecekteki çalışmalar için, bilgisayar programının kullanılışı bir kullanıcı kitabı olarak sunulmuştur. Bilgisayar programını etkin bir şekilde kullanmak ve anlamak amacıyla, basit gövde-kanat-harici-yük kombinasyonları üzerinde, bilgisayar programı öncelikle kullanılmış ve söz konusu cisimler üzerindeki akısın karakteristikleri ile beraber sunulmuştur. Son bölümde, F- 16'nin muhtelif konfigürasyonları üzerinde bilgisayar programı çalıştırılmış ve elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Bu çalışmada kazanılan tecrübe ile, muhtelif uçakların kaldırma kuvvetleri hesaplanabilir. Üstelik, cismin yüzeyi üzerindeki hesaplanan basınç dağılımı, söz konusu cisimlerin sınır tabaka hesaplarında ve/veya Prandtl- Glauert benzeşim kurallarından istifade edilerek uygulanabilir haller için sikıştırılabilir viskositesiz basınç dağılımının kestirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A 3D PANEL CODE APPLIED TO A COMPLEX GEOMETRY YALÇINEL, Murat M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit ÇIRAY January, 1993, 151 pages. In this thesis, a 3D panel code is applied to a complex geometry. The name of the code is“3D Panel Code”, which is coded by J.L. Hess. The complex geometry used in this study is F-16 Fighting Falcon; an advanced tactical military aircraft, which is used in Turkish Air Force. The 3D Panel Code uses panel method to solve the potential flow around complex bodies. Hence, the essentials of panel method including the technique used in the code are explained. Moreover, the use of the code as a user's manual is presented for future studies. In order to understand and to use the code efficiently, the preliminary runs of the code for simple fuselage-wing- external-store combinations together with the characteristics of the flow around the related bodies are also presented. In the last chapter, various configurations of F-16 are run by the code and the results obtained are discussed. With the experience gained in this study, the lift of various aircraft can be calculated. Moreover, pressure distribution calculated on the body surface can be used for boundary layer calculations and/or for the prediction of compressible in viscid pressure distribution using the Prandtl-Glauert similarity rules wherever applicable.