Three dimensional turbulence measurement using a single hot-wire
Bir tek kızgın-tel kullanarak üç boyutlu türbülans ölçümü
  1. Tez No: 29299
  2. Yazar: AVŞAR R. SUNGURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÇIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızgın-tel, Anemometre, Türbülâns Ölçümü, Hot-wire, Anemometer, Turbulence Measurement
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz BİR TEK KÎZGIN-TEL KULLANARAK ÜÇ BOYUTLU TÜRBÜLÂNS ÖLÇÜMÜ SUNGURLU, Avşar R. Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Cahit Çıray Eylül, 1993, 133 sayfa. Bu çalışmada, üç boyutlu akış alanını ve Reynolds gerilimlerinin tamamını altı ayrı açıda yerleştirilen tek bir eğik kızgın el kullanarak ölçmek için bir yöntem sunulmaktadır. Sabit referans sisteminde matematiksel olarak tam kızgın-tel denklemlerinin türetilmesi gösterilmiştir. Altı doğrusal ve altı doğrusal olmayan, toplam oniki denklem elde edilmekte ve bunlar üç ortalama hız ve altı gerilim bileşeni olmak üzere toplam dokuz bilinmeyenin bulunmasında kullanılmaktadır. Doğrusal olmayan fazla denklemli sistemlerin çözümü için sayısal bir yöntem tartışılmış ve sonuçlanan fazla denklemli ve bağlantılı sistemi bilinmeyenler için çözen bilgisayar programının geliştirilmesinde kullanılmıştır. Algoritma sırasıyla hız ve gerilimleri çözen yinelemeli bir yöntem üzerine kuruludur. Yöntemin girdi hassasiyeti incelenmekte ve tartışılmaktadır. Deneysel usul açıklanmış ve deney sonuçlan sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE DIMENSIONAL TURBULENCE MEASUREMENT USING A SINGLE HOT-WIRE SUNGURLU, Avşar R. M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Cahit ÇIRAY September, 1993, 133 pages. In this study, a method is presented to measure three dimensional flow field and the complete Reynolds stress tensor using a slanting hot-wire placed at six different angular positions. The derivation of mathematically exact hot-wire equations in fixed reference system is shown. Six linear and six non-linear, a total of twelve equations are obtained and these are used to find three mean velocity and six stress components, a total of nine unknowns. A numerical method for the solution of over-determined non-linear system of equations is discussed and used in development of the computer code which solves the resulting over-determined and coupled system for the unknowns. Algorithm is based on an iterative process that solves velocity and stress values respectively. Input sensitivity of the method is analysed and discussed. Experimental procedure is explained and experiment results are presented.