Yoğun bakımlarda görevli hemşire yöneticilerin liderlik davranışlarının hemşirelerin motivasyonu üzerine etkisi
The influence of nurses motivation of the leadership behaviours of nurse managers working in intensive care units.
  1. Tez No: 293114
  2. Yazar: SEVAL ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Hemşire, Sağlık Çalışanı, Liderlik, Motivasyon, Intensive care, nurse, health employee, leadership, motivation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde görevli hemşire yöneticilerin liderlik davranışlarının hemşirelerin motivasyonu üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.Araştırmanın evreni İstanbul ili Avrupa bölgesinde yer alan 200 yatak ve üzerindeki bir üniversite, üç eğitim ve araştırma ve üç özel hastane olmak üzere toplam yedi hastanenin yoğun bakım ünitelerinde görev yapan hemşirelerden oluşturuldu (N=415). Araştırmada örneklem yöntemi kullanılmadan, evrenin tümüne ulaşılması hedeflendi. Araştırmanın verileri araştırmaya katılmayı kabul eden 267 kişiden elde edildi (N=267). Veriler; araştırmacı tarafından hazırlanan 11 soruluk ?Kişisel bilgi formu?, 36 soruluk ?Liderlik davranış ölçeği? (Cronbach Alpha: 0,822) ve 20 soruluk ? Minneseto İş doyum ölçeği? (Cronbach Alpha: 0,801) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 17.0 versiyonu ile bilgisayar ortamında gerçekleştirildi. İstatistik analiz yöntemleri olarak; yüzdelik, frekans korelasyon analizi, Kruskal Wallis H-Testi ve Mann Whitney U testlerinden yararlanıldı.Araştırma sonucunda yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin, yönetici hemşirelerin liderlik tarzını ?görev odaklı? olarak algıladıkları, ?iç kaynaklı motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu saptandı. Yönetici hemşirelerin liderlik davranışlarının hemşirelerin motivasyon düzeylerini etkilediği ve aralarındaki ileri düzeyde anlamlı ilişkinin olduğu belirlendi. Algılanan liderlik tarzı ölçeği alt boyut ortalamaları ile çalışılan kurum, meslek grupları ve yoğun bakım ünitelerinde çalışmayı isteyerek seçip seçmedikleri değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu, motivasyon düzeylerinin meslek gruplarına göre, çalışılan kurum, eğitim durumu, çalışma süreleri ve çalışma şekline göre aralarında istatistiksel açıdan anlamlı farkların olduğu saptandı
Özet (Çeviri)
The Influence of Nurses Motivation of The Leadership Behaviours of Nurse Managers Working in Intensive Care Units.This research was scheduled as an identifier to be put on the influence of nurses motivation of the leadership behaviours of nurse managers working in intensive care units.The field of research was created in a university which takes place in the European region of Istanbul, with 415 nurses working total of seven hospitals with the inclusion of three private hospitals and three state hospitals.In this research, achievement of all population was aimed without using of sampling method.Data have been obtained from 267 nurses accepting to participate in research and gathered with a questionnaire composed of 11 questions about personal information, Leadership Behaviour Questionnaire composed of 36 questions (Cronbach Alpha 0.801) and Minnesota Satisfaction Questionnaire composed of 20 questions.In addition,data have been analyzed with SPSS version 17.0 and ;as statistical analysis methods;with percentage,frequency correlation analysis,Kruskal Wallis- H test and Mann whitney U tests.As a result of the research, nurses working in intensive care units perceived to nurse managers leadership style as“task oriented”and is determined higher levels of endogenous motivation.It has been determined that nurse managers? leadership behaviours have influenced nurses? motivation levels and there are signicantly relationship between these two factors.In conclusion, it has been detected that worked institutions, professional groups, and to choose or not to choose voluntarily to work in intensive care units affect perceived leadership style. Besides this, professional groups, institutions, educational status, work duration and shapes of nurses affect their motivation levels.