Milletlerarası Özel Hukukta banka teminat mektuplarına uygulanacak hukukun tespiti
Determining of the applicable law for letter of bank guarantees in International Private Law
  1. Tez No: 293116
  2. Yazar: AYÇA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİHA BİLGE TANRIBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Letter of bank guarantee, Applicable law, Contract of guarantee, Uniform Rules for Guarantees
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Devletler Özel Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Banka teminat mektupları, ticaret uygulamasında gayri nakdi krediler olarak nitelendirilmektedir; ancak güvenilir olma, hızlı bir şekilde elde edilebilme ve paraya çevrilebilme özellikleri nedenleri ile diğer gayri nakdi krediler ile karşılaştırıldığında yaygın bir şekilde kullanıldıkları görülmektedir. Banka teminat mektupları ile ilgili doktrindeki yoğun tartışmalardan sonra Yargıtay, 1967 ve 1969 yıllarında İçtihatı Birleştirme Kararları ile banka teminat mektuplarının ?3. kişinin fiilini taahhüt eden garanti sözleşmesi? niteliğinde olduğuna karar vermiştir. Banka teminat mektubunun milletlerarası unsurlu olabilmesi için teminat mektubu veren bankanın, söz konusu mektubu alan muhatabın veya lehine teminat mektubu verilen lehtarın yabancılık unsuru taşıması gerekmektedir. Milletlerarası Özel Hukukta banka teminat mektuplarına uygulanacak hukukun belirlenmesi açısından banka teminat mektuplarının hukuki niteliğinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Nitekim, doktrinde banka teminat mektuplarına uygulanacak hukuk ve yetkili mahkeme ile ilgili özel bir düzenleme mevcut değildir. Bu nedenle uygulanacak hukuk için 5718 sayılı MÖHUK'un sözleşmeden doğan borçlara uygulanacak hukuk ile ilgili düzenlemelerden yararlanılacaktır. Ayrıca uluslararası alanda kabul gören 758 sayılı Yeknesak Kurallar ve Bağımsız Garantilere ve Belgeli Banka Garantilerine İlişkin UNCITRAL Konvansiyonu'nda yer alan kurallar uygulanacak hukuk konusunda yol gösterici olacaktır. Milletlerarası Özel Hukukta banka teminat mektuplarının yaygın bir şekilde kullanıldığı dikkate alındığında, gerek uygulanacak hukuka gerekse yetkili mahkemeye ilişkin özel kuralların getirilmesinin zaruri olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Letter of bank guarantees are characterized as non-cash credits in commercial practices, but for the reasons of credibility, quick availability, liquidation, it has been seen that letter of bank guarantees are used commonly when they are compared with the other non-cash credits. After the condensed debates related with letter of bank guarantees, Supreme Court decided that the letter of bank guarantees are characterized as contract of guarantee which is committing 3?rd person action in the years 1967 and 1969. To describe a letter of bank guarantee as international letter of bank guarantee beneficiary, principal and guarantor should enclose international facts. In International Private Law, in order to identify the applicable law for the letter of bank guarantees, it?s important to determine the letter of bank guarantees? legal characteristics. As a matter of fact, according to doctrine there isn?t any specific arrangement relating to applicable law of letter of bank guarantees. Therefore, applicable law has benefited from the International Private and Civil Procedure Law (the law no. 5718) relating with the regulations of applicable law of contractual obligations.. Further, Uniform Rules for Demand and Contract Guarantees (URDG 758) and the regulations in the UNCITRAL Convention (United Nation Convention on Independent Guarantees and Stand-By Letters of Credit) approved in international area are going to be a guide with regard to applicable law. When it is paid attention to the usage of letter of bank guarantees commonly, it is indispensable that to arrange specific rules relating with governing law.