Behçet hastalarının tedavisinde kullanılan kolşisinin oksidatif stresin neden olduğu kalsiyum akışı üzerindeki etkisinin araştırılması
Colchicine modulates oxidative stress in neutrophils of patients with behcet?s disease through regulation of ca2+ release and antioxidant system
  1. Tez No: 293342
  2. Yazar: SELMA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İJLAL ERTURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Kalsiyum, MDA, GSH, GSH-Px, Kolşisin, Verapamil, Diltiazem, Nötrofil, Behçet?s Disease, calcium, MDA, GSH, GSH-Px, Colchicine, Verapamil, Diltiazem, Neutrophil
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
BH kronik, inflamatuar, multisistemik bir hastalıktır. BH patogenezi tam olarak belli değildir. Ancak hastalık patogenezinde rol oynayan ana faktör inflamasyondur. Genetik, çevresel, bakteriyel, viral, immünolojik faktörler ve oksidatif stres de hastalık patogenezinde suçlanmaktadır. BH patogenezinde rol oynayan en önemli immünolojik bulgulardan biri nötrofilik aktivitede artışdır. Polimorfonükleer lökositler (PMNL)'ler inflamatuar süreçte ana rolü oynayan hücrelerdir. Kalsiyum sinyalinin oluşumunu sağlayan sitozolik Ca2+ konsantrasyonunda artış nötrofil aktivasyonunda önemli bir basamağı oluşturmaktadır. Ca2+ sinyalizasyonu ve nötrofil aktivitesinde artış doku hasarına sebep olan Reaktif oksijen radikalleri oluşumunu indüklemektedir.Bu çalışmada BH'ın aktivasyonunda oksidatif stresin etkisi, oksidatif strese yanıt olarak nötrofil sitozolüne kalsiyum iyonu akışının önemi ve tedavide kullanılan kolşisinin nötrofil sitoplazmasına kalsiyum akışı üzerindeki etkisini araştırılması planlandı.Çalışmaya Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu'nun kriterlerine göre tanı almış 6 aktif, 6 inaktif Behçet hastası ve sistemik hastalığı olmayan ve sistemik tedavi almayan 6 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalık aktivitesi klinik bulgular ile belirlendi. Çalışmaya alınanlarda, MDA, GSH, GSH-Px ve nötrofil intrastoplazmik Ca+2 düzeyi bakıldı. Aktif Behçet hastalarından alınan nötrofiller 3 gruba ayrılarak sırası ile kolşisin, verapamil+dilitiazem ve kolşisin+verapamil+diltiazem ile inkübe edildi. Hasta grubunda nötrofillerde intrasitoplazmik Ca+2 düzeyleri ve oksidatif stres göstergeleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek bulundu.Bu çalışmanın sonuçları BH patogenezi ve aktivasyonunda nötrofillerde intrasitoplazmik Ca+2 akışının ve oksidatif stresin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Behçet?s disease is a chronic, inflammatory, multisystemic condition. The pathogenesis of Behçet?s disease is uncertain. But factor that plays major role in the pathogenesis of the disease is inflammation. Also genetic, environmental, bacterial, viral, and immunologic factors and oxidative stress are blamed in the pathogenesis of the disease. One of the major immunologic findings consist of increase neutrophilic activity in BD pathogenesis. Polymorphonuclear neutrophil granulocytes are key players in inflammatory processes. An increase in the cytosolic Ca+2 concentration that induces Ca+2 signaling is an important step participates in the neutrophil activation. Increased neutrophilic activity and Ca+2 signalization induces reactive oxygen species production that leads to tissue damage in body cells.We aimed to investigate the effect of oxidative stress and Ca+2 release into neutrophile cytoplasm on pathogenesis and activation of BD and impact of colchicine on Ca influx into the neutrophil cytoplasm.Six active, six inactive Behçet?s patients who diagnosed according to the criteria of the International Study Group for BD and also six healty controls without any systemic disease and treatment were included in the study. Disease activity was considered by clinical findings. MDA, GSH, GSH-Px ve intracytoplasmic Ca+2 levels in neutrophils were measured in study participants. Neutrophils from patients with active BD were divided into three groups and were incubated with colchicine, verapamil+dilitiazem and colchicine + verapamil + diltiazem respectively. Intracytoplasmic Ca+2 levels in neutrophils and oxidative stress indicators were significantly highier in all the diseased individuals than in controls.The present study?s results show the importance of Ca+2 flow into the neutrophils and oxidative stress in the pathogenesis and activation of the BD.