Emzirme dönemindeki kadınlarda kontraseptif yöntem seçimini etkileyen demografik ve sosyokültürel faktörler
Affecting contraceptif method choice in breastfeeding women sociodemographic and cultural factors
- Tez No: 293341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: emzirme dönemi, kontraseptif yöntemler, sosyodemografik faktörler, breastfeeding perıod, contraceptive methods, sociodemografıc factors
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETEmzirme Dönemindeki Kadınlarda Kontraseptif Yöntem Seçimini EtkileyenSosyodemografik ve Kültürel FaktörlerBu tanımlayıcı araştırma doğum sonrasında kadınların kontraseptif yöntem tercihlerini ve ilişkili faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma evreni 03-2011 ile 06-2011 tarihlerinde SDÜ Tıp Fakültesi Pediatri Kliniğine başvuran ve 2-18 aylık emzirme döneminde olan 440 kadından oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formuyla elde edilmiştir. Anket yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için frekans oranları ve ki kare testi uygulanmıştır.Emzirme dönemi ile kontraseptif yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunan değişkenler yaş, eğitim durumu, gelir seviyesi, aile yapısı, oturma yerleridir. Bu sonuçlara göre aile hizmetlerinin sunumunda kadınların geleneksel yöntem kullanımına ilave olarak yaş yerleşim yeri, sosyoekonomik yapı, eğitim ve erkeğin katılımının da dikkate alınması ile modern yöntemlerin kullanımı geliştirilebilir.Çalışmaya göre kadınların tamamı doğum sonrası dönemde kontraseptif yöntem kullanmakta ve ilk sırada kullanılan metodlar geri çekme, kondom ve RİAdır. Turkiye' de olduğu gibi çalışmamızda da geriçekme geleneksel metodlar arasında, kondom modern yöntemler arasında önemli yere sahiptir.Bu nedenle aile planaması danışmanlığı kadınların eğitim düzeyi ne olursa olsun, özellikle eşleriyle birlikte sağlık bakımının her döneminde verilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAffecting Contraceptif Method Choice in breastfeeding women Sociodemographic and Cultural FactorThis descriptive research was carried out to reveal contraseptive behaviour of women and releated factors in postpartum period. The universe is working was consist of 440 women attending SDÜ medical faculty pediatrics clinical in Isparta between 03-2011 and 06-2011 dates, around 2-18 month after bırth. Data were obtained by questıon form that was developed by researcher. Questıon form was applied to women using face to face technics. For the statistical analysis frequency poission and X2 test was used to evoluate the data.A statistical significant relation was found between breastfeeding perıod and contraseptif method such variables age, educatıonal state, level of income, famıly structure, place of residence. These results suggest that the use of modern contraseptıve methods can be improved by taking into account in the presentatıon of famıly plannıng services the factors of age, place of residence, socioecenomıc structure and husband?s participatıon, in addition to the use of traditional methods by women.According to data it was determined that all of women was using a contraseptive methods in postpartum perıod and withdrawal, kondom and RIA were first of all using methods. Withdrawal method among traditional methods and use of male kondom as a modern method have great importance in our study as have though Turkey.For this reason at every step of healt care, family plannıng counseling should be given to women preferably with their husbands whatever the couples educatıon is.