Kırım Kongo kanamalı ateş hastalarında Serum Amiloid A, Kolesterol düzeyleri ve Glutatyon S-Transferaz Enzim aktivitelerinin saptanması
Determination of Serum Amyloid A, Cholesterol levels and Glutation S-Transferase Enzyme activities in Crimean-Congo Hemorrhagic Fever patients
  1. Tez No: 293365
  2. Yazar: İSMAİL SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı, Glutatyon S-Transferaz, Serum Amiloid A, Yüksek Dansiteli Lipoprotein, Düşük Dansiteli Lipoprotein, Kolesterol, Crimean-Congo hemorrhagic fever disease, Glutation-S-Transferase, Serum Amyloid A, High Dansity Lipoprotein, Low Dansity Lipoprotein, Cholesterol
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışmamızda hasta grubu olarak 40 Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastası, kontrol grubu olarak 39 sağlıklı birey seçilmiştir. Hasta ve kontrol gurubuna ait Serum Amiloid A, Kolesterol düzeyleri, Glutatyon S-Transferaz enzim aktiviteleri karşılaştırılıp, bu parametrelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı patogenezi, prognozu ve teşhisi açısından öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yapılan analizler sonucunda hasta ve kontrol grubundaki bireyler Kolesterol (t= 7,98; p= 0,001), Yüksek Dansiteli Lipoprotein (t=9,37; p=0,001), Düşük Dansiteli Lipoprotein (t=5,17; p=0,001) ve SAA (U=0,001; p=0,001) düzeyi ortalamaları yönünden karşılaştırıldığında iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı iken (p0,05).Sonuç olarak, Serum Amiloid A'nın Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı teşhisi ve prognozu açısından yararlı bir belirteç olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, Kolesterol ve Serum Amiloid A'nın Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı patogenezinin aydınlatılması açısından potansiyel bir öneme sahip olduğunu ve bunların daha kapsamlı destek çalışmalarla açığa kavuşturulması gerektiği fikrine varıldı.
Özet (Çeviri)
In our study 40 Crimean-Congo hemorrhagic fever patients were selected as a patient group and 39 healty indivudual selected as a control group. Patient and control group?s Serum Amyloid A, Cholesterol levels, Glutation-S-Transferase enzyme activities were compared, these parameters importances were aimed in Crimean-Congo hemorrhagic fever disease patogenesis, prognosis and its diagnosis.According to our analysis results, when compared interms of patient and control group?s indivuduals cholesterol (t= 7,98; p= 0,001), High Dansity Lipoprotein (t=9,37; p=0,001), Low Dansity Lipoprotein (t=5,17; p= 0,001) and SAA (U=0,001; p=0,001) level averages there was a statistically meaningful corelation between two groups (p0,05).As a result, It can be concluded that Serum Amyloid A could be a beneficial marker for diagnosing and prognosing Crimean-Congo hemorrhagic fever disease. In addition, cholesterol and Serum Amyloid A have a potantial importance in terms of revealing Crimean-Congo hemorrhagic fever disease patogenesis and in order to use these results for patients we agree that it needs to be more supportive studies in this area.