Kronik periodontitisli hastalarda başlangıç tedavisi ile birlikte kullanılan non-steroidal anti-enflamatuvar ilacın ( tenoxicam ) dişeti oluğu sıvısı ı MMP-8 ve TNF-Alfa düzeylerine etkisi
The effect of using non-steroidal anti-inflammatory drug (tenoxicam) accompanied by phase i periodontal treatment on gingival crevicular fluid levels of ı MMP-8 ve TNF-Alfa in patients with chronic periodontitis
  1. Tez No: 293366
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZGÖREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: MMP-8, TNF, kronik periodontitis, anti-enflamatuvar ilaç, MMP-8, TNF, chronic periodontitis, anti-inflammatory drug
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada kronik periodontitisli, sistemik yönden sağlıklı hastalarda başlangıç periodontal tedavisi ve ona ek olarak verilen NSAİ'nin (tenoxicam) dişeti oluğu sıvısı MMP-8 ve TNF-? düzeyleri üzerine olan etkileri izlenmeye çalışılmış, kontrol grubu olarak hem sistemik hem de periodontal açıdan sağlıklı bireyler alınmıştır. Ayrıca, periodontal klinik indekslerle, MMP-8 ve TNF-? aktivite düzeyleri arasındaki korelasyon değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan 22'si kadın, 26'sı erkek toplam 48 birey 3 gruba ayrıldı. 1) Faz I + NSAİ, 2) Faz I + Plasebo, 3) Sağlıklı grup. Hastalardan periodontal durumun değerlendirilmesi amacıyla Pİ, Gİ, DKZİ, SCD ve AS ölçümleri, ayrıca her hastadan DOS MMP-8 ve TNF-? düzeyi tespiti için DOS örnekleri tedavi öncesinde alındı. Bu işlemler tedavi sonrası 10. günde tekrarlandı. Verilerin istatistiksel analizinde Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ve korelasyon analizinden faydalanılmıştır.Çalışma sonucunda; deney gruplarında, tedavi sonrası AS dışında klinik parametrelerdeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). İlaç grubu DOS MMP-8 düzeylerinde tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalma tespit edilirken (p0,05). Tedavi sonrası TNF-? DOS düzeyindeki düşüş, her iki grup için de istatistiksel olarak anlamsızdı (p>0,05). Sağlıklı grupla karşılaştırıldığında tedavi sonrası her iki grubun da MMP-8 değerleri, sağlıklı gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p0,05).Bu araştırmada, 10 gün süreyle kullanılan NSAİ'nin (tenoxicam) kronik periodontitis hastalarında, DOS MMP-8 seviyesi üzerinde başlangıç tedavisine ek, olumlu bir etkiye sahip olduğu ve NSAİ'lerin periodontal tedaviye ek yarar sağlayabileceği yolunda veriler elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of phase I periodontal treatment accompanied by a NSAID (tenoxicam) on gingival crevicular fluid (GCF) MMP-8 and TNF-? levels from patients with chronic periodontitis. Both systemically and periodontally healthy people were included as a control group. Moreover, the correlation between the clinical indices and MMP-8, TNF-? levels was assesed. In total, 48 people (22 women, 26 men) who participated in this study, were divided into 3 groups: 1) Phase I + NSAID, 2) Phase I + Placebo, 3) Group of healthy individuals. On the purpose of the evaluation of periodontal situation; plaque index, gingival index, gingival bleeding time index, probing depth and clinical attachment level measurements and also GCF samples which were collected to determine the MMP-8 and TNF-? levels, were taken from each patient before treatment. These procedures were repeated on the 10th day after treatment. Kruskal Wallis, Mann Whitney-U and Correlation analyze tests were used for statistical analysis.At the end of the study, in the experimental groups, the decrease of clinical parameters except attachment level, was statistically significant (p0,05). Although a significant decrease was observed in the NSAID group for GCF MMP-8 levels (p0,05). After treatment, the decrease of GCF TNF-? levels was statistically insignificant (p>0,05) for both NSAID and placebo groups. It was found out that; compared with the healthy group, MMP-8 values of both NSAID and placebo group were higher after the treatment (p0,05).Data obtained from this study showed that NSAID (tenoxicam) administration accompanied by phase I treatment, for 10 days, has an additional effect on GCF MMP-8 level in chronic periodontitis patients and suggested that adjunctive use of NSAIDs to conventional periodontal therapy may be beneficial.