Gürültüye bağlı koklear hasarın önlenmesinde olivokoklear sistemin rolünün dopamin antogonisti (Haloperidol) kullanarak elektrofizyolojik testlerle deneyesel olarak araştırılması
The role of olivocochlear system for the prevention of cochlear damage due to noise,usin antogonist of dopamin (Haloperidol) with electrophysiolojic tests:An experimental study.
- Tez No: 293456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Otoakustik emisyon, efferent yol, dopamin, Otoacoustics emissions, efferent pathways, dopamine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çalışmamızda işitmesi normal olan kobaylar üzerinde, gürültüye bağlı işitme kaybında olivo-kohlear sistemin koruyucu rolü haloperidol uygulaması ile elektrofizyolojik olarak incelendi. Distortion product otoakustik emisyon (DPOAE) ölçümleriyle ile emisyon ve işitsel beyin sapı cevapları (ABR) ile normal işitmenin saptandığı toplam 9 kobayın 18 kulağı çalışma kapsamına alındı ve kobaylar uygulamalar öncesi randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak, 2. grup deney ve 3. grup çalışma olarak planlandı. Deney grubundaki kobaylara sadece haloperidol (0,5mg/kg), çalışma grubundaki kobaylara haloperidol (0.5mg/kg) ile birlikte akustik travma (110 dB, 10 dakika geniş bant gürültü) ve kontrol grubundaki kobaylara akustik travma (110 dB, 10 dakika geniş bant gürültü) ile birlikte serum fizyolojik uygulandı. Uygulamalar sonrası 30., 60. ve 90. dakikalarda tüm gruplarda DPOAE ve ABR ölçümleri tekrarlandı. Uygulmalar öncesi ve sonrası ölçümlerden elde edilen verilerin grup içi ve gruplar arası istatistiksel karşılaştırmaları yapıldı.Tüm gruplarda DPOAE parametresinde (Signal/Noise-Ratio) ve ABR eşiklerinde gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Deney grubunun uygulama sonrası DPOAE verilerinde uygulama öncesine göre anlamlı değişiklik saptanmaz iken ABR verilerinde uygulama öncesine göre anlamlı değişiklik saptandı. Çalışma ve kontrol grubunun uygulama sonrası DPOAE ve ABR verilerinde uygulama öncesine göre anlamlı değişiklik saptandı. Çalışma ve kontrol grubunun uygulama sonrası ABR verilerinde işitme eşiği uygulama öncesine göre anlamlı yüksekti. Ayrıca, tüm gruplardauygulama sonrası ABRdalga latansları anlamlı uzamıştı. Çalışma grubunda uygulama sonrası ABR dalga latansında uzama daha belirgindi.Sonuç olarak, gürültüye bağlı koklear hasarda olivo-kohlear sistem üzerinden işleyen koruyucu etki haloperidol kullanımıyla geçici olarak etkilenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of Distortion Product otoacoustic emission (DPOAE) measuring and auditory brainstem responses (ABR), 18 ears of 9 guinea pigs with detected normal hearing treshold and emission, have been taken into the scope of this survey and they have been randomly divided into three groups. The first group of these three groups have been planned as the control group, the second one as, the experiment group and the third group have been planned as the working group. The guinea pigs of the experiment group have been administered only haloperidol (0.5 mg/kg), the animals of the working group have been administered haloperidol ( 0.5 mg/kg) and acoustic trauma (110 dB, 10 minutes, large band noise) together. And the guinea pigs in the control group have been administered acoustic trauma (110 dB, 10 minutes, large band noise) and physiological saline. DPOAE and ABR measurements repeated after adrninistration at the time of 30., 60., 90. and 120. minutes. Statistical analysis were performed intragroup and intergroup with the values before and after administration.No meaningful statistical difference was observed when DPOAE (Signal/Noise ratio), ABR tresholds of hearing assessed in all groups prior to medicine and noise administration. In the experiment group after adrninistration there wasn't any meaningful statistical difference m DPOAE measurements. Control and working groups after administration there was meaningful statistical difference in DPOAE and ABR measurements. In the experiment groupafter administration there was meaningful statistical difference in ABR measurements.As a result, a protective effect on the functioning of the olivo-cochlear system in noiseinduced cochlear damage is temporarily affected by the use of haloperidol.