Temiz aralıklı kateterizasyon yapılan nörojen mesaneli çocuklarda kırmızı yaban mersini kullanımının idrar yolu enfeksiyonu ve piyüri üzerine etkisi
To evaluate the efficacy of cranberry capsules for prevention of recurrent urinary tract infection (uti) and piyuria in children with neurogenic bladder caused by myelomeningocele.
- Tez No: 293502
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELAL EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nörojen mesane, idrar yolu efeksiyonu, kırmızı yaban mersini, Neurogenic bladder, urinary tract infection, cranberry extract
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
AmaçBu prospektif nitelikteki çalışmanın amacı; miyelomeningosele bağlı nörojenik mesanesi olan çocuklarda tekrarlayan İYE'nin önlenmesinde kırmızı yaban mersininin etkinliğinin değerlendirilmesidir.HastalarMiyelomeningosel nedeni ile nörojen mesanesi olan ve ürodinamik çalışması yapılarak TAK ve antikolinerjik tedavi ile izlenmekte olan hastalar ürodinami laboratuvarındaki veri tabanından çalışma için seçildi. Çocuklarda en sık görülen ve böbrek hasarına en çok neden olan iki temel ürodinamik bulgu olan aşırı aktif detrüsör ve hipokompliyant mesane gruplarından onar hasta seçilerek 20 hastalık araştırma grubu oluşturuldu. Bu gruplamadan amaç enfeksiyon hızına etki eden diğer mesane patolojilerine bağlı potansiyel değişiklikleri azaltmaktı.Bir yıllık izlem döneminde hastalar kendi içlerinde ardışık kontrol grupları oluşturacak şekilde 6 aylık sürede herhangi bir tedavi uygulanmaksızın diğer 6 aylık sürede kırmızı yaban mersini alarak takip edildiler. Tekrarlayan semptomatik İYE'si olan hastalara, İYE'yi önlemek amacıyla kırmızı yaban mersini kapsülü 6 ay süreyle verildi.BulgularBu çalışma grubu, 13'ü kız, 7'si erkek, yaş ortalaması 7,25±3,49 (4, 18)/yıl olan 20 nörojen mesaneli çocuktan oluşmaktaydı. Tüm grupta İYE ortancası 0,5/yıl olarak saptandı. Kırmızı yaban mersini kullanımı öncesinde aşırı aktif detrüsör ve hipokompliyant mesanesi olan gruplar arasında enfeksiyon hızı farklı bulundu. Kırmızı yaban mersini kullanımı ile enfeksiyon hızında azalma tüm grupta (p=0,012), aşırı aktif detrüsör grubunda (p=0,035), hipokompliyant mesane grubunda (p=0,036) ve reflüsü olmayan hastalar grubunda (p=0,029) anlamlı bulundu.SonuçSonuç olarak; kırmızı yaban mersini kullanımının, miyelomeningosele bağlı nörojen mesanesi olan çocuklarda sık tekrarlayan İYE'nin önlenmesinde umud vaad eden ve yan etkisi olmayan bir seçenek olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ObjectivesThe aim of this prospective study is to evaluate the efficacy of cranberry capsules for prevention of recurrent urinary tract infection (UTI) in children with neurogenic bladder caused by myelomeningocele.Materials and MethodsTo be eligible for this study, patients had to have been diagnosed and followed up as myelomeningocele and urodynamic evaluation has been done. Ten patients with overactive detrusor (OAD) and ten patients with hypocompliant bladder (HB) were elected as homogeneus groups, to eliminate the potential differences which could affect the risk of infection rate according to bladder pathology. Patients were grouped to receive 6 months nothing, and than cranberry extract tablets for an additional 6 months sequentially. Infection rate for each patient was calculated before and after cranberry capsule usage as a number of infections per year.ResultsThe study population included 20 (F/M: 13/7) patients with neurogenic bladder (OAD/HB: 10/10) with the mean age of 7.25±3.49 (4, 18) years. The median UTI rate were 0.5/year in the overall group. The infection rates between patients with OAD and patients with HB was significantly different before cranberry usage. Decrease in infection rate is significant with cranberry capsule usage in the overall group (p=0.012), OAD group (p=0.035), HB group (p=0.036) and patients without reflux (p=0.029).ConclusionWe concluded that cranberry capsule could be a good option for the prevention of recurrent UTI in children with neurogenic bladder caused by myelomeningocele.