Ankilozan spondilit ve psoriatik artritli hastalarda HLA-B27 sıklığı ve klinik bulgular ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The frequency of HLA-B27 in ankylosing spondylitis and psoriatic arthritis patients and it!s relationship with clinical features
- Tez No: 293503
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ERGÜNEY ÇEFLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Artrit-psoriatik, HLA B27 antijeni, Spondilit-ankilozan, Arthritis-psoriatic, HLA B27 antigen, Spondylitis-ankylosing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: AS ve PsA tanılı hastalarda HLA B-27 sıklığının tespit edilmesi vehastaların demografik, klinik ve radyolojik özellikleri ve tedavi sekilleri ile HLA B-27 geni arasındaki iliskisinin karsılastırılması amaçlanmıstır.Gereç ve yöntem: AS tanısı konulan 163 olgu ve PsA tanısı konulan 51 olguçalısmaya alındı. Hastaların poliklinik takip dosyaları taranarak demografiközellikleri, klinik ve radyolojik bulguları, tedavi sekilleri ve HLA B-27 gen analizisonuçları kaydedildi. Hastaların HLA B-27 analizleri Kocaeli Üniversitesi TıpFakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nda real-time PCR yöntemiyle yapılmıstı.Bulgular: AS grubunda 163 hastanın 115'inde (%70.55), PsA grubunda ise51 hastanın 8'inde (%15.69) HLA B-27'nin pozitif olduğu saptandı. AS grubundasindesmofit varlığı ile HLA B-27 pozitifliği arasındaki iliski istatistiksel olarakanlamlı bulundu (p=0.044). PsA grubunda spondiliti olan hasta grubunda HLA B-27pozitifliği periferik tutulumlara oranla daha yüksekti (p=0.051). Her iki grupta dadiğer klinik bulgularla HLA B-27 varlığı arasında anlamlı iliski saptanmadı.Sonuç: AS grubunda HLA-B27 pozitiflik oranı literatürdekine benzersekilde bulundu. HLA-B27 pozitifliği ile klinik ve radyolojik bulgular arasındasindesmofit varlığı dısında anlamlı iliski saptanmadı. PsA grubunda da HLA-B27pozitiflik oranı yayınlardaki değerlerden daha düsük saptanırken klinik ve radyolojikbulgularla aralarında bir iliski saptanmadı. Mevcut çalısmalarda hasta sayısı dahayüksek olup bu farklı sonuçların hasta sayısı ve etnik kökenden kaynaklanmısolduğunu düsünmekteyiz. Bizim toplumumuzda daha net verilere ulasabilmek içindaha genis hasta popülasyonunda çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the frequency of HLA-B 27 geneexpression in patients with AS and PSA, also to assess the relationship betweenHLA-B 27 gene experssion and demographic, clinical, radiological features andtreatment modalities of patients.Material and Method: 51 patients diagnosed with PsA (PsA, n = 51) and163 patients with ankylosing spondylitis (AS, n = 163) were included in the study.The demographic, clinical, radiological features and treatment modalities and HLAB27 gene analyses of patients were obtained from hospital records. HLA-B 27 genewere analysed with real-time PCR method at Department of Medical Genetics ofKocaeli Univercity.Results: HLA B-27 allele frequency was in AS group %70.55 (115/163), inPsA group %15.69 (8/51) . When we investigated the relation between HLA B-27allele and clinical findings; in AS group there was a statistical significantrelationship between HLA B-27 gene expression and presence of syndesmophytes.In PsA group HLA B-27 gene expression was seen higher in patients withspondylitis then patients with peripheral arthritis (p=0.05). There werent anycorrelation between other clinical and radiological findings and HLA B-27 geneexpression in any group.Conclusions: HLA-B27 gene expression frequency in AS group was foundsimilar with other studies in literature. There were no statistical significantrelationship between HLA B-27 gene expression and clinical, radiological findingsbeside presence of syndesmophytes. HLA-B27 gene expression in PsA group wasfound less frequent then other studies in literature while any relation was not foundbetween HLA B-27 gene expression and clinical, radiological findings. However,these studies were larger and we thought that the difference between results may bedue to ethnic difference and the number of patiens in the studies. Larger studies areneeded in order to get moreaccurate information.