Sağlık alanında çalışanlar ve homoseksüel, biseksüel bireylerde eşcinsellere yönelik tutumların incelenmesi
Study of health care providers and attitudes against homosexual, bisexual ındividuals
- Tez No: 293610
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ÜNSAL BARLAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Biseksüel, Homofobi, Homoseksüel, Tutumlar, Sağlık alanında çalışanlar
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Eşcinsellere karşı gösterilen olumsuz tutum ve yargıların altında yatan önemli bir neden homofobidir. Bu çalışma, sağlık alanında çalışan ve homoseksüel, biseksüel bireylerde eşcinsellere yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcıdır. Araştırmanın evren ve örneklemini Lambda ve Kaos GL derneklerine başvuran bireyler ile bu derneklere Ekim 2010-Şubat 2011 tarihlerinde başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden 294 birey ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Mayıs 2011- Haziran 2011 tarihlerinde görev yapan, araştırmaya katılmayı kabul eden 261 sağlık çalışanı oluşturdu (hekim, hemşire, asistan hekim, hasta bakıcılar). Veriler, ?Eşcinsellik Tutum Ölçeği?, ?Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum Ölçeği? ile; ?LGBTT Bireylere Yönelik Sosyodemografik Bilgi Formu? ve ?Hastanede Çalışan Sağlık Personeline Yönelik Sosyodemografik Bilgi Formu? aracılığıyla toplandı. Sağlık çalışanlarından, hekim olarak çalışanların; evli sağlık çalışanlarının; homoseksüel/biseksüelliğin bir hastalık ya da bozukluk olduğunu düşünenlerin; ailesinde homoseksüel/biseksüel birey bulunmayanların; homoseksüel/ biseksüel bir bireye bakım/tedavi vermeyenlerin daha homofobik oldukları bulundu. LGBTT bireylerden, yüksek lisans ve üstü eğitim alanların; evli bireylerin; derneğe üye olanların; kamu sektörü, serbest meslek, iş yeri sahibi gibi işlerde çalışanların; homoseksüel/ biseksüel olduklarının fark edilmemesi için davranışlarını ?her zaman? değiştiren; homoseksüel/ biseksüel olmaktan ?her zaman? çekinen LGBTT bireylerin daha homofobik oldukları saptandı.
Özet (Çeviri)
One of the important reasons of the attitude and prejudice towards homosexuals is due to homophobia. This cross-sectional descriptive study was conducted to analyze and identify the negative attitudes of health care providers towards homosexual, bisexual and transgender individuals.The study was conducted on May 2011 through June 2011 between individuals who applied to Lambda and Kaos GL Association and 294 individuals from LGBBT who agreed to participate in the study and 261 individuals from Zonguldak Karaelmas University School of Medicine Application and Research Hospital staff (hospital personnel included doctors, nurses, assistants doctors). The data was assembled through ?Homosexuality Attitude Scale?, ?Attitude Scale towards Lesbians and Gays? and ?Socio-demographic Information towards LGBBT Individuals Form? and ?Socio-demographic Information towards Hospital Health Care Providers Form?. As a result of the study it was observed that individuals who did not have a homosexual/bisexual member in their families and those individuals who did not provide health care/treatments to homosexual/bisexual individuals tend to be more homophobic. LGBBT individuals with postgraduate and higher education degrees; married individuals; members of the association; those working in the public sector, are self-employed or business owners who ?always? behave differently so that they are not identified that they are homosexuals/bisexuals; and members of LGBTT who are ?always? timid of being homosexual/bisexual tend to be more homophobic.