1826 numaralı Trabzon şer'iyye sicili'nin özet transkripsiyonu ve analizi
Digest transcription and analysis of the 1826 numbered Trabzon court record
  1. Tez No: 294016
  2. Yazar: MURAT GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer`iyye Sicili, Trabzon, Sharia court records, Trabzon
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, 1826 numaralı Trabzon Şer`iyye Sicili'nin transkripsiyon ve tasnifi ile ileride yapılabilecek olan Osmanlı ve Trabzon tarihine dair araştırmalara kaynak oluşturabilecek bir çalışmayı ortaya koyabilmektir.Osmanlı Devleti'ni araştırmada birinci dereceden kaynaklar olması, kayda alındıkları dönem hakkında güvenilir ve somut bilgiler sunmaları şer`iyye sicillerini tarih araştırmalarında önemli kılmaktadır. Şer`iyye sicillerinin transkribe edilerek anlaşılır hale getirilip, tasnif edilmesi ve tarih çalışmalarında kullanılması, eserlerin güvenilirliğini artıracaktır.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde defterde yer alan kayıtlar içerisinde geçen şahıs, yer, kurum isimleri dökümleri ile türlerine göre başlıklar altında toplanarak istatistikleri çıkarılmış, içeriklerine dair kısa tahliller yapılarak önemli görülen kısımlar belirtilmiştir. İkinci kısımda ise sicilde yer alan kayıtlar içerdikleri konulara göre tasnif edilerek yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edinilen bilgilere göre Trabzon şehri ve eyaletinin incelenilen dönem içerisindeki yerine kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of this thesis is to put forward a study which can be a source for future researches on the history of the Ottomans and Trabzon by transcribing and classifying Trabzon Sharia Court Record numbered 1826.Sharia court records become important since they are first order sources and give reliable and concrete information without comment about the period they were registered. Classifying sharia court records, making them comprehensible by transcribing and using them in historical studies will increase their reliability.This study consists of two parts. In the first part, the lists of the names of person, place, institution in the records and records according to their kinds are gathered under titles and their statistics are made. The second part is stated by making short analyses related to their contents. According to the information obtained as a result of the study, the place of Trabzon in the analyzed period is mentioned briefly.