Ağızdan ağıza pazarlama kapsamında demografik ve sosyal faktörlerin üniversite öğrencilerinin sinema filmi tercihleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Within the context of word of mouth determination the effects of social and demographic factors on university students preferences of movie
- Tez No: 294017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE DİLARA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza Pazarlama, Sinema Film Tercihi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencisi, Korelasyon Analizi, Word of Mouth Marketing, Movie Choice, Karadeniz Technical University Student, Correlation Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Teknoloji ve iletişimde yaşanan gelişmelerle tüketicilerin istek ve ihtiyaçları değişmektedir. Pazarlama tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarının karşılanmasına dayanmaktadır ancak geleneksel pazarlama yöntemleri artık tüketicilerin beklentilerini belirleyerek tüketicilerin isteklerinin giderilmesinde yetersiz kalmaktadır. Gün geçtikçe alternatiflerin fazlalaşması, kitle iletişim araçlarına olan güvenin azalması gibi nedenler tüketicilerin kafa karışıklığı yaşaması sonucunu doğurmakta ve tüketiciler karar vermekte zorlanmaktadırlar. Tüketiciler bu karışıklıktan kurtulmak için farklı yollara yönelmişlerdir. Ağızdan ağıza pazarlama güvenilirliği yüksek olan bir kavram olması münasebetiyle tüketiciler tarafından ve tüketicilere ulaşmak için işletmeler tarafından giderek daha fazla kullanılmaya başlamıştır. Türkiye'de henüz benimsenmeye ve yerleşmeye başlayan ağızdan ağıza pazarlama kavramı araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni kampüsündeki üniversite öğrencilerinin tercih ettikleri sinema filmleri üzerinde ağızdan ağıza pazarlamanın, sosyal ve demografik faktörlerin etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Bu amaçla çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni kampusündeki tüm fakülteler örnekleme dahil edilmiştir. İstatistiksel analiz için 555 öğrenci ile yapılan anket çalışması ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Ankette yer alan her bir soruya ait frekans tabloları düzenlenmiş ve tanımlayıcı istatiksel analizler yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin sinema filmi tercihleri üzerinde demografik özelliklerin, sosyal faktörlerin ve ağızdan ağıza pazarlamanın etkisini ölçmek için Tek Yönlü Anova Analizi, Bağımsız t testi ve Korelasyon Analizi uygulanmış ve Likert ölçekli sorular için Faktör Analizi ile sorular gruplandırılmıştır. Araştırmada, ağızdan ağıza pazarlamanın, demografik ve sosyal faktörlerin öğrencilerin sinema filmi tercihini, sinema filmi tercihinin de öğrencilerin tatmin ve tatminsizlik duygusunu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The demands and the needs of consumers is varying with the progress of technology and communication. Marketing depends on meeting of that demands and the needs, however traditional marketing techniques marketing techniques are inadequate to define consumer?s expectations and satisfy that demands any longer. Day by day, reasons such as having many more options and decreasing trust to mass circulation media result in consumer?s confusion and they have difficulty in making a decision. Consumers incline different ways to get rid of this confusion. Word of mouth marketing is a concept whose reliability is high beginning to be used excessively by the consumers and the companies which aim to reach the costumers. Word of mouth concept which is recently adopted and established forms the basis of this research. This research aims at modifying the effects of word of mouth marketing, social and demographic factors on the movie preferences of the students in Kanuni campus of Karadeniz Technical University.Each faculty in central campus of Karadeniz Technical University is included in sample. The data of which is gathered from the surveys conducted to 555 students is used for statistical analysis. Frequency tables for each of the question which taken place in survey are arranged and descriptive statistical analysis is done. One-way ANOVA, Independent Samples t-test and Correlation Analysis are carried out to measure the effects of word of mouth marketing, social and demographic factors on university students preferences of movie and questions are grouped by Factor Analysis for Likert Scale questions. Research is resulted in word of mouth marketing affects students movie choice and movie choice affects their sense of satisfaction and dissatisfaction.