Tertiary recyling of nylons
Naylon'un üçüncül geri kazanılması
  1. Tez No: 29404
  2. Yazar: AŞKIN EMİRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Naylonr>Degredasyonu, Depolimerizasyon, Glikol iz..j Plastik Atıklar, üçüncül Geri Kazanım, Degradation of Nylon, Depolymerization, Glycolysis, Plastics Waste, Tertiary Recycling
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZ j NAYLON' UN ÜÇÜNCÜL GERİ KAZANILMASI EMİRLER, Askın Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. ülkü YILMAZER Ağustos, 1993, S9 sayfa Bu araştırmada en fazla kullanılan mühendislik thermoplastiklerinden olan nylon 6, glikoliz yöntemiyle üç çeşit glikol; Etilen Glikol (EG), Dietilen Glikol (DEG) ve Propilen Glikol (PG) kullanılarak, farklı sıcaklık ve beslenme kompozisyonlarında geri kazanıldı. Bu araştırmanın amacı, sonu -NH=> ve -OH ile biten oligomerler elde etmektir. Böylece bu oligomerler, maleik anhidritle reaksiyona girerek, Syzayna'nm çalışmasında tarif edilen doymamış poliester-amidlere dönüştürülebilir. Amin gruplarının derişimi çeşitli zaman aralıklarında titrasyon yoluyla tespit edildi. Reaksiyon ürünlerinin molekül ağırlıkları, bu metodla bulundu.Glikol olarak EG kul lanı ldıgında, reaksiyonun dönüşümünün en fazla olduğu görüldü. Aynı zamanda, başlangıç maddeleri içerisinde glikol miktarı arttırıldığı zaman» reaksiyonun dönüşümünün arttığı bulundu. Glikol iz reaksiyonunda katalist olacak çinko asetat ve polifosforik asit denendi. Polifosforik asi t in daha etkili olduğu bulundu. Aynı zamanda katalist miktarı arttıkça, reaksiyonun dönüşümünün arttığı görüldü. Glikol iz reaksiyonlarının amid gruplarına göre birinci dereceden olduğu saptandı. Çeşitli sıcak lıkl ardak i reaksiyon sabitleri hesaplandı ve Arrhenius denklemi kullanılarak, reaksiyonların aktivasyon enerjileri bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TERTIARY RECYLING OF NYLON EMİRLER, Af kin MS. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER August, 1993, 99 pages In the present research, polyamide 6 which is the most consumed engineering thermoplastic was recycled through glycolysis by using three different types of glycols; Ethylene Glycol(EG), Propylene Glycol(PG), Diethylene Glycol(DEG) at different feed compositions and temperature ranges for each glycol. The main purpose of this research was to obtain oligomers with-OH and -NHa end groups, capable of reacting with maleic anhydride analogous to unsaturated polyester-amide resins which are described in Szayna's paper. Amine end group determination was performed at selected time intervals and then the number average molecular weight of reaction products were calculated.The extent of reaction was found and It can be concluded that highest extent of reaction was achieved when EG was used. As the ratio of glycol to nylon in the feed increased, the extent of reaction also increased. Zinc acetate and polyphosphoric acid were used as catalysts in the glycolysis reaction. It was found that polyphosphoric acid was more effective than zinc acetate. The extent of reaction increased as the quantity of the catalyst increased. The glycolysis reactions were found to be first order with respect to amide groups. The reaction rate constants were determined at various temperatures and the activation energies of the reactions were calculated using the Arrhenius equation.