Tertiary recovery polyethyleneterephthalate
Polietilenterafitalatın üçüncül geri kazanılması
  1. Tez No: 29410
  2. Yazar: MANİA AGHDAMPOUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: De polymerisation, Glycolysis, Polyethyleneterephthalate Degradation, Plastic Waste, Polyester Waste, Polymer Waste
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ POLIETILENTERAFÎTALATIN ÜÇÜNCÜL GERİ KAZANILMASI AGHDAMPOUR, Mania Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabiiinı Dalı Tez Yöneticisi: Levent YILMAZ Tez Yardımcı Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER Mart, 1993/Disayfa Plastick atıkların geri kazanılması, atıkların hacminin fazla olması, geri kazanımın ekononmik ve prakit olması, atıklardan elde edilen ürünlerin ikincil pazarlarının bulunması durumlarında çekici olmaktadır. Meşrubat şişelerinde kullanılan polietilentereftalat termoplastik poliesterin (PET) geri kazanılması, çekiciliği sağlayan bu üç kritere.de uymaktadır. Bu çekicilik PET geri kazanım teknolojilerine yol açmıştır. Bu teknolojiler arasında en fazla gelecek vaat edeni PET'in glikoliz yöntemiyle ayrıştırıimasıdır. Bu çalıymanın amacı polietilentereftalat atık şişelerinden ekonomik değere sahip kimyasallar üretimini sağlayabilecek olan glikoliz reaksiyonunu incelemektir. Tezdeki çalışmalar etilen glikol (EG), propiien ggiikol (PG) ve dietilen glikol (DEG) gibi çeşitli glikoller kulanarak, farklı besi ^erişimlerinde ve sıcaklık aralıklarında yapıldı. Glikoliz reaksiyonunun ürünlerinin hidroksil sayıları, seçilenzaman aralıklarında, asetilasyon metoduyla deneysel olarak bulundu. Reaksiyon ürünlerinin ortalama molekül ağırlıkları hidroksil sayımlan kullanılarak hesaplandı. Glikol olarak EG kullanılmdığında, reaksiyon denge dönüşümünün, en fazla olduğu görüldü Ayrıca reaksiyon denge dönüşümünün, bütün glikoller için, sıcaklıktan bağımsıtz olduğu sonucu elde edildi. Reaksiyon dönüşümü besideki glikol/PET oranı arttıkça fazlalaştı. Bu oranın etkisi glikol olarak PG kullanılmdığında, diğer glikollere göre daha belirgin olarak gözlendi. Kullanılan bütün glikoller için, reaksiyon hızının ester zinciri derişimine göre birinci dereceden olduğu saptandı. Daha sonra Arrhenius denklemi kullanılarak herb ir glikol için reaksiyon aktivasyon enerjileri hesaplandı. Bu aktivasyon enerjilerinin büyüklük sıralaması EG>DEG>PG seklindedir. EG kullanılmdığında, değişik besi derişimieri için denge sabiti hesaplandı ve sonuçlardan reaksiyon ürünlerinin içinde monomer ve dimere ek olarak trimer de olabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeleri: Depolimerizasyon, Glikolisis, Polietilenteral'taiat, Degredasyon, Plasitk Atıkları, Poüester Atıkları, Polimer Atıkları. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 60303 05 V 1 1
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TERTIARY RECOVERY OF POLYETHYLENETEREPHTHALATE AGHDAMPOUR, Mania M.S. in Chemical Engineering SupervisonAssoc. Prof. Dr. Levent YILMAZ Co-supervisor: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER March, 1993, ui pages Post-consumer recycling of plastic scrap hinges on three incentives: volume of waste, economy and practicality of reclamation, and the existence of secondary markets. All three are met by the poJyethyleneterephthalate (PET) thermoplastic polyester soft-drink bottles. These incentives have Jed to different PET recycling technologies among which depotymerization of PET via glycolysis is the most, promising method. The aim of this study was to investigate the mentioned glycolysis reaction through which the value-added chemicals can be obtained from polyethyleneterapthalate waste bottles. Glycolysis studies were carried out using three glycols such as ethylene glycol (EG), propylene glycol (PG) and diethylene glycol (DEG) at different feed compositions and temperature ranges for each glycol.The hydroxy! values of the glycolysis product were experimentally determined by the acetylation method at selected time intervals. Using the hydroxyl numbers, the number average molecular weight of the reactions products were calculated. It was found that the highest extent of reaction was achieved when EG was used as the glycol. Furthermore, it was concluded that the extent of the glycolysis reaction at equilibrium was insensititve to temperature for all the glycols used. As the ratio of glycol to PET in the feed increased, the extent of reaction also increased. This effect was observed to be more pronounced in the case of PG compared to the other two glycols. The rate of the glycolysis reaction was estimated to be first order with respect to the ester linkage concentration for all the glycols used. The activation energies of the reactions were then evaluated using the Arrhenius equation for each glycol which were in the order of EG>DEG>PG based reactions. In the case of EG. the equilibrium constant was determined at various feed compositions and indicated that the reaction products may contain trimer in addition to monomer and dimer.