17 Numaralı Nevşehir Şer'iyye siciline göre Nevşehir ve havalisinde sosyal hayat
Registry number 17 Nevşehir şer'iyye and Neighborhood social life of Nevşehir
- Tez No: 294073
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJDET GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Şer`iyye Sicili, Nevşehir, Vekalet, Kadi, Şer'iyye Registry, Nevsehir, Power of Attorney
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Tarihin yazılı kaynakları arasında sayabileceğimiz Şer`iyye Sicilleri, Osmanlı Devleti'nin sosyo-ekonomik hayatı hakkında bize bilgiler vermektedir. Ait olduğu döneme ışık tutan bu belgeler kazaların yöneticisi olan kadılar tarafından tutulmuştur. Şer`iyye Sicilleri'nin içinde farklı hüküm çeşitleri bulunmaktadır. Bunların başlıcaları: Ferman, Berat, Hüccet, İlam, Veraset, Nikah, Evlenme, Boşanma, Miras, Tereke, Veraset'tir.Nevşehir'e ait olan 17 numaralı Şer`iyye Sicili'nde 137 adet hüküm bulunmaktadır. Sicil miladi 1905-1906 yılları arasındaki kayıtları ihtiva etmektedir. Biz bu kayıtlardan Nevşehir'in Müslimlerle gayrimüslimlerin birlikte genelde bir problem yaşamadığı bir yerleşim yeri olduğunu gördük. Sicillerden, Müslümanların gayrimüslimlere, gayrimüslimlerin de Müslümanlara vekalet verebildiklerini gördük.Bu siciller vasıtasıyla Nevşehir'in sosyal hayatı hakkında bazı bilgilere ulaşmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
History of the written sources we can term Şer'iyye Registries, socio-economic life of the Ottoman Empire provides information about us. These documents shed light on the period of the accidents were by the director of the judges. There are different types of provision within In particular: Ferman, Berat, Hujjat, Ilam, Inheritance, Marriage, Marriage, Divorce, Heritage, Legacy,Provision of Nevşehir is one of the 17 numbered Şer'iyye the Trade 137.. Registry entries are contained between the years AD 1905-1906. We experienced not a problem in general with the records of Nevsehir Müslimlerle non-Muslims have seen that in a residential area. Registries, Muslims, non-Muslims, non-Muslims, Muslims also saw they could give power of attorney.These registries try to reach some information about the social life by means of Nevsehir.