Derinkuyu yöresi halk inanışları
Folk belıeves of Derinkuyu region
  1. Tez No: 294072
  2. Yazar: TURGAY KABAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ÖGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk İnanışları, Eski Türk İnanışları, Derinkuyu, Nevşehir, Folk Believes, Oldest Turkish Believes, Derinkuyu, Nevşehir
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Toplumun ortak değer yargılarının, yapıp ettiklerinin tümünü kapsayan kültür içerisinde çok önemli bir yere sahip olan halk inanışları; bir milletin psikolojisinin, hayata bakış açısının ve olayları algılama şeklinin anlaşılması için mutlaka incelenmesi gereken bir konudur; çünkü insanların hayata bakış açılarını ve değer yargılarının oluşmasını etkileyen en önemli unsur dindir ve dinle halk inanışları da iç içedir. Bir anlamda halk inanışlarına, halkın dini algılayış ve yaşayış biçimidir de diyebiliriz.Türkler dünyanın en eski ve en köklü milletlerinden birisi olarak çok zengin ve derin bir kültür meydana getirmişlerdir. Bu zengin kültürün içerisinde ilk çağlardan günümüze kadar geçen tarihi süreçte inanılan pek çok dinin kalıntıları mevcuttur. Bu kalıntılar, zamanla birikerek inanç katmanları oluşturmuştur. Günümüzde toplum içerisinde var olan pek çok inanışın kaynağı bu katmanlarda mevcuttur; ancak bunu ortaya çıkarmak çok da kolay değildir; çünkü toplum eski inanışlarını yeni kabul ettiği dinin kalıplarına uydurarak yaşatmaya devam etmiş bu da bir inanışın kaynağının kesin olarak tespitini zorlaştırmıştır.Yapmış olduğumuz ?Derinkuyu Yöresi Halk İnanışları? adlı bu çalışma ile Derinkuyu ilçesinde var olan halk inanışları sözlü ve yazılı kaynaklardan derlenip bu konuda daha önce yapılmış çalışmaların ışığı altında incelenerek, Türk insanının psikolojisinin, hayata bakış açısının ve değer yargılarının temelinde yatan inançların ortaya konmasına yardımcı olunmaya ve Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.Tarihi, kültürel tabakaları bulunan tespit ettiğimiz halk inanışları, günümüzde yöre halkı arasında yaşamakta olan birçok ritüelin de temelini oluşturmaktadır. Zamanla anlamını yitirmiş ve sadece davranış olarak günümüze gelmiş bu ritüellerin ortaya çıkışı ve gelişimini anlamak için halk inanışlarına başvurmak durumundayız. İnanç ve davranış bütününde halk inanışlarını değerlendirdiğimiz bu çalışmada, Derinkuyu halk inanışlarının kökenleri ve ritüellerle ilişkisini ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Folk believes having an important place in the culture that includes all of the mutual culture and what the people had done, is an issue which had been to analyses psychology, worldwiev and perception the events of a society to understanding; because the factor affecting the worldwiev and culture of people to occur is the religion that have certain mutual features with folk believes. In the other point we can say that folk believes is a style of society's wievs about the religion.Turks have grown up a substantial culture as an oldest society of the world. There are lots of traces belong to religions had been believed, in the time from old ages to today. These traces make belief classes to occur as collecting. The sources of some believes is in these classes but it is not easy to identify that; because the society continued to make old believes to live as assimilating to rules of their new religion. This is also complicated a belief to identify.The aim of this study named“Folk Believes of Derinkuyu”is help to identify believes in Turkish people's worldwiev and culture as collected verbal and written sources. Also is carry over Turkish culture to next generations.The folk believes that have historical and cultural classes, in today, are to make up a lot of base of the rituels which is to live local society. We have to apply to folk believes to understand appearance and development of the rituels which got losing its mean in time and transferred from in past to today. In this study that we have appraised the folk believes as a belief and treatment, we tried to ascertained relations between Derinkuyu folk believes and their sources and rituels.