Controlled release of an herbicide from jelatin
Bir herbisitin jelatin mikroküreciklerden kontrollu salınımı
  1. Tez No: 29425
  2. Yazar: HANİFE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrollü Salım, Herbisit, 4-D, Çapraz bağlı mikrokürecikler, Jelatin mikrokürecikler, Biyo-parçalanabilen polimerler, Durum-ll salım, Fick difüzyonu, Çift kaplama, Controlled release, Herbicide, 4-D, Crooslinked Microspheres, Gelatin microspheres, Biodegradable polymers, Case-ll transport, Fickian diffusion, Double Encapsulation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz BİR HERBISİTIN JELATİN MIKROKURECIKLERDEN KONTROLLÜ SALIMI AKIN, Hanife Doktora Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Nesrin Hasırcı Ekim, 1993, 128 sayfa. Bir biyoaktif madde, polimerik bir matriks içinde kimyasal olarak bağlandığı, çözündüğü veya tutuklandığı zaman, onun toprağa veya çevreye uygulanması halinde, aktif kimyasalın daha yavaş salınımı sağlanır. Bu tip bir salım, aktif maddenin bozunarak, buharlaşarak ve sızarak kayıp olmasını önler. Bu çalışmada, bir herbisit olan 2,4-diklorofenoksiasetik asit (2,4-D), jelatin mikroküreciklere yüklendi. Mikrokürecikler sıcak jelatin çözeltisinin, içinde çapraz vıbağlayıcı olarak glutaraldehid bulunan soğuk suya püskürtülmesi ile hazırlandı. Mikroküreciklere, sulu çözeltiden 2,4-D nin yüklenmesi yapıldıktan sonra bazı mikroküreciklere, polivinil alkol veya jelatin ile ikinci bir polimerik kaplama yapıldı. Hazırlanan mikroküreciklerin kimyasal, fiziksel ve ısısal özellikleri İR, SEM, DSC, TGA ile incelendi ve şişme deneyleri yapıldı. 2,4-D'nin jelatin mikroküreciklere yüklenmesi, belli miktardaki mikroküreciklerin bilinen konsantrasyonlarda^ ve çeşitli pH daki 2,4-D çözeltisinde bekletilmesi ile yapılmıştır. Salım deneyleri distile suya karşı yapılmıştır. Bütün durumlarda, salım eğrilerinde üç farklı bölge gözlendi. İlk andaki hızlı salım bölümü, bunu takip eden yavaş salım kısmı ve matriksin parçalanmasından kaynaklanan ikinci hızlı salım kısmı. 2,4-D 'nin jelatin mikroküreciklerinden salım mekanizmasının, difüzyon ve parçalanma tipi kinetiklerin birleşimi olduğu gözlendi. Sıcaklık, difüzyon ve parçalanma olan her iki mekanizmayı da etkilediği için, bütün durumlarda sıcaklık arttıkça salımın arttığı gözlendi. Çapraz bağlayıcı, gulutaraldehid konsantrasyonunun % 4 den % 24'e çıkması, çapraz bağ yoğunluğunda artışa neden olmakta ve şişme özelliklerini etkileyerek, difüzyon katsayısında 10“74 cm2/s den 10”rs cm2/s'e azalmaya neden olmuştur. VIIMikroküreciklerin ikinci bir polimerle kaplanması, geçirgenliği önemli ölçüde azalttı. Üç değişik sıcaklıkta da, (4,25,35 °C), jelatin mikrokürecikler 2,4- D 'yi h|2'ı salarken, ikinci kez polivinil alkol ile kaplanan daha az ve jelatinle kaplanan çok yavaş saldı. Salım kinetiği incelendiğinde, Fickian olmayan salım sonuçları elde edildi. Çapraz bağlanmanın artmasıyla salım derecesi, n değerinin 0.5 den 0.8'e yükseldiği ve Durum-ll (0 derecede) salıma yaklaştığı gözlendi. Difüzyon aktivasyon enerjisi, Ead, bütün çapraz bağlanmış, PVA veya jelatin kaplanmış mikrokürecikler için Arrhenius kanunu kullanılarak hesaplandı. Çapraz bağlanma, E d, değerinde 1.45 J/mol den 3.91 J/mol 'e artışa neden oldu. PVA kaplanmış mikrokürecikler için Ead değeri 3.66 J/mol ve gelatin kaplanmış mikrokürecikler için de 8.06 J/mol olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLED RELEASE OF AN HERBICIDE FROM GELATIN MICROSPHERES AKIN, Hanife Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Nesrin HASIRCI October, 1993, 128 pages When a bioactive substance is chemically combined, dissolved or encapsulated in a polymeric matrix, its application to soil or environment results in the release of the active ingredient at a decreased rate. This kind of release prevents the loss of the active agent by degradation, evaporation or leaching. In this study, a herbicide, 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) was loaded into gelatin microspheres. The microspheres were prepared by spraying hot gelatin solution into cold water containing the crosslinking agent glutaraldehyde. Loading of 2,4-D into the microspheres was carried out in iiiaqueous solution and then some samples were coated with a second layer of polymer, either with polyvinylalcohol or gelatin. The chemical, physical and thermal properties of the prepared microspheres were characterized with IR, SEM, DSC, TGA, and also swelling experiments were carried out. Loading of 2,4-D into the gelatin microspheres were carried out by immersing the known amount of microspheres into known concentration of 2,4-D solution at various pH values. Release experiments were carried out against distilled water. In all cases, three different release phases were distinguished. An early time burst phase followed by a slow release and then followed by a second burst phase due to erosion of the support material. The mechanism of 2,4-D release from the microspheres was observed to have a combined diffusion-erosion type kinetics. Temperature affects both diffusion and erosion, therefore, in all cases the amount of released drug was increased with an increase in temperature. When the concentration of crosslinker, increased from 4% to 24%, it caused an increase in crosslink density on gelatin effecting the swelling properties and therefore resulting a decrease in the diffusion coefficient from 10 cm /s to 10 cm /s. Double encapsulation of the microspheres decreased the permeability of iv2,4-D significantly. The release rate of drug from gelatin matrix had the highest value followed by the polyvinyl alcohol coated while the gelatin coated had the lowest release rate at three different temperatures (4,25,35 °C) When the relase kinetics were examined, non-Fickian results were obtained. It was observed that increasing crosslinking caused an increase in release exponent, n, from 0.5 to 0.8 approaching Case-ll (zero order) release mechanism. The activation energy of diffusion, Ea d, was calculated for all crosslinked matrices, by using Arrhenius rate law. Crosslinking caused an increase in Ea d value from 1.45 J/mol to 3.91 J/mol. For PVA coated microspheres Ea d was found as 3.66 J/mol and for gelatin coated microspheres 8.06 J/mol.