Determination of iodine in takes of infant
Bebeklerin iyot alımının tayini
- Tez No: 29426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Kimya, Home Economics, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyot, Bebekler, Kinetik Katalitik Yöntem, Anne Sütü, Mama, İyot Alımı, Iodine, Infants, Kinetic Catalytic Method, Human Milk, Infant Formula, Iodine Intakes
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZ BEBEKLERİN İYOT ALIMININ TAYİNİ DA?LI, H. Gül Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İnci GÖKMEN Ocak 1993, 53 sayfa Anne sütü, inek sütü ve bebek mamasında iyot tayini için basit ve duyarlı olan kinetik katalitik yöntem kullanıldı. Bu metod, bebeklerin anne sütünden iyot alımının tayininde Türkiye'de ilk kez uygulandı. Kullanılan yöntem geliştirilmiş olup ilk defa Sandell ve Kolthoff tarafından tanımlanan Ce(IV) ve As(İII) reaksiyonundaki iyotun katalitik etkisi ile iyot derişimlerinin ölçülebileceği esasına dayanır. Ce(IV)' ün absorbansma karşı iyot konsantrasyonu kalibrasyon eğrisini oluşturur. İyot konsantrasyonu, verilen zamandan sonra karışımın reaksiyonunda absorbansın azalmasıyla tanımlandı. Metodun kararlılığı, doğruluğu ve geri kazanımı tanımlandı. Geri kazanım, kurutma, külleme ve ayırma basamakları için sırayla 97.3±1.2%, 96.0±2.2% ve 94.3+2.1% olarak bulundu. Her basamaktaki geri kazanım değerleri birbirine yakındır. Her basamakta iyot kaybı azdır. Son geri kazanım değeri ayırma işleminin toplam geri kazanım değerini verir. Katalitik yöntemin doğruluğunun belirlenmesi için bebek mamasındaki iyot tayin edildi. Yöntemde göreceli hata 4% olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF IODINE INTAKES OF INFANTS DA?LI, H. Gül M.S in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İnci Gökmen January 1993, 53 pages A simple and sensitive kinetic catalytic method was used for the determination of iodine in human milk, cow's milk and infant formula. This method was applied for the first time for determination of iodine intakes of infants from human milk in Turkey. The method is based on the catalytic effect of iodine in the redox reaction between Ce(IV) and As(III) which was first described by Sandell and Kolthoff. Absorbance of Ce(IV) vs the iodine concentration constitute the calibration curve. The iodine concentration was determined by measuring the decrease of absorbance of Ce(IV) in the reaction mixture after a given time. The precision, accuracy and recovery of the method were determined. The recovery was found to be 97.3±1.2%, 96.0±2.2%, and 94.3±2.1% for drying, ashing, and extraction steps, respectively. The last recovery value represents the overall recovery of separation. There were small losses of iodine at each step. Iodine was determined in infant formula for the accuracy of the catalytic method. Relative error was found as 4%.