Combined IR and mass spectrometric analyses of polymers using pyrolysis technique
Polimerlerin pırolizi sonucunda açığa çıkan gazların kütle ve FTIR birleştirilerek analizi
- Tez No: 29428
 - Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Polymer, Pyrolysis, Evolved Gas Analysis, FUR, Mass Spectrometry Science
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ POLİMERLERİN PIROIİZİ SONUCUNDA AÇI?A ÇIKAN GAZLARIN KÜTLE VE FT1R BİRLEŞTİRİLEREK ANALİZİ YALÇIN Talat Doktora Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman TİNÇER Kütle spektrometresi ve İR kullanılarak Polisitiren, doğal kauçuk, bütadien sulfon ve bazı sentetik kauçukların piroliz tekniği kullanılarak 30- 450°C sıcaklık araliğinda incelenmeleri yapıldı. Gama radyasonu ve kimyasal yol ile elde edilen polisitirenin piroliz sırasında açığa çıkan gazlanın incelenmesi sonucunda polisitirenin ısısal bozunma ile sitiren verdiği gözlendi. Bunun yanında plasma polimerizasyonu ile hazırlanan polisitirenin ısısal bozunma sonucu açığa çıkan moleküllerin metan ve toluen olduğu tespit edildi. Doğal kauçuğun pirolizi sonucunda ise metan ve izopiren gözlendi. Bütadien sulfon polimerinin pirolizi sonucunda metan, etilen ve bütadien İVgazlarının açığa çıktığı gözlendi. Blok polimerler İse, pirolizden sonra en fazla olarak raonomerlerine bozuluyor. Hem kütle spektrometre hem de FITR kullanılarak çıkan gazların analizi birbirlerini tamamlamaları açısından önemli bir katkı getirmektedir. Anahtar Kelimden Polimer, piroliz, açığa çıkan gazların analizi, FITR, Kütle spektrometresi. Bilim dalı: 405.04.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBINED JR AND MASS SPECTROSCOPIC ANALYSES OF POLYMERS USING PYROLYSIS TECHNIQUE YALÇIN, Talat Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Teoman TINÇER Co-Supervisor: Prof. Dr. Şefik SÜZER December, 1993, 118 pages Mass Spectrometric and FTER investigation have been performed on the gases evolved during the pyrolysis of polystyrene, butadiene sulfone, natural rubber and some synthetic rubbers over the temperature range 30-450 °C. Main pyrolysis product of polystyrene which was synthesized by gamma radiation or a chemical initiator (AIBN) was identified to be styrene. However, the pyrolysis products of plasma porymerized polystyrene were identified as toluene, methane, and ethylene in addition to styrene. Pyrolysis products of butadiene sulfone was found to be mainly butadiene and sulfurdioxide. Pyrolysis of natural rubber yielded isoprene and methane and pyrolysis of butadiene rubber gave ethylene, iimethane and butadiene. Hie block polymers, styrene-isoprene-styrene rubber, SIS, styrene-butadiene-rubber, SBR, styrene-butadiene-styrene were found to yield the corresponding monomers upon pyrolysis. Bom Mass and FUR Evolved Gas Analyses complement each other in identification of the products