Şizofreni tanısı konan hastalarda bir işte çalışmanın ve derneğe üye olmanın işlevsel iyileşme, tedaviye uyum, ve stresli durumlarla baş etme üzerine etkisi
The effect of working in a jop and membersship for an association on the functional recovery, adaptation to the therapy and coping with the stressful situtations in the patients with schizoprenia
- Tez No: 294378
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN GÜRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, işlevsellik, tedaviye uyum, stresle başetme, dernek, schizophrenia, functionality, the therapy adaptation, coping with stress, job, association
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma çalışan ve derneğe üye olan şizofreni hastalarının işlevselliğini, tedaviye uyumunu ve stresle başetme tarzlarını belirlemek amacıyla karşılaştırmalı olarak tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırma, Ankara Şizofreni Hastaları Ve Yakınları Dayanışma Derneği, Mavi At kafe, Gazi Üniversitesi Sağlık, Araştırma Ve Uygulama Hastanesi ve Ankara Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde yapılmıştır. Araştırmaya katılan bireyler derneğe üye olup çalışan/çalışmayan, derneğe üye olmayıp çalışan/çalışmayan olarak 4 gruba ayrılmış ve her grupta 15 kişi olmak üzere toplam 60 hasta örneklemi oluşturmuştur. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Tıbbi Tedaviye Uyum Oranı Ölçeği, Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile toplanmıştır. Veri toplama araçları araştırmacı tarafından 45-60 dakikada uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve yüzdeleme, T-testi ve ANOVA testi kullanılarak istatistiksel analiz ve yorumları yapılmıştır.Araştırmanın bulgularında araştırmaya katılan şizofreni hastalarının derneğe üye olması ve bir işte çalışmasının sosyallik ve mesleki işlevsellik alanlarını, derneğe üye olmasının sosyallik, sağlık ve tedavi işlevsellik alanlarını ve bir işte çalışmasının mesleki işlevsellik alanını etkilediği, tedavi uyumlarını ve stresle başetme tarzlarını ise etkilemediği görülmektedir. Araştırmadaki bireylerin işlevsellik alanını etkileyen faktörlerin cinsiyet, tedavide ilk başlanan antipsikotik türü ve tedavi süresi olduğu, tedavi uyumlarını etkileyen özelliklerin de cinsiyet ve tedavi süresi olduğu saptanmıştır. Ayrıca hastalık süresi, tedavide ilk başlanan antipsikotik türü ve tedavinin yan etkisi de stresle başa çıkma tarzlarını etkilediği bulunmuştur. Son olarak hastaneye yatış sayısı ve şuanki kullanılan antipsikotik türü işlevsellik alanlarını, tedavi uyumunu ve stresle başa çıkma tarzlarını etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out comparatively and definitively in order to identify the functionality, adaptation to the therapy and coping styles with the stress of the schizophrenic patients who work and are the members of any associations. The study was performed in the Association of Ankara Schizophrenia Patients and their relatives, Mavi At Cafe, The Health Research And Training Hospital Of Gazi Univercity and The Health Research And Training Hospital Of Ankara Univercity.The individuals participating in the study divided into four groups: being a member in any associations and working and not working, not being a member in any association and working and not working. And there were totally 60 patients as a sample including 15 individuals in the groups. The research data was collected by The İndividual İnformation Form, The Adaptation Rate Scale For The Medical Therapy, The Functional Recovery Scale İn Schizophrenia Patients And The Scale For Coping With The Stress. The data collection tools were applied in 45-60 minutes by the researchers. By using the frequency and percentage, T-test and ANOVA tests for assessing the data, the statistical analysis and interpretations were conducted.İn the study it has been observed that being a membership for any associations and working an a job in the schizophrenia patients participating in the study affected the areas of social and occupational functionalities, and that being a membership for any associations affected the areas of social health and therapy functionalities and that working in a job also affected the area of the occupational functionality. But it has been seen that the styles of the therapy adaptations and coping with the stress did not affect these areas. It was determined that the factors affecting the functionality area of the individuals in the study were the sex, the initial antipsychotic drug sort in the therapy and the therapy period. And it was also determined that the properities affecting the therapy adaptations were the sex and the therapy period. Finally, ıt has been observed that this did not affect the number of hospitalization and curent use of antipsychotic drug functional areas, the therapy adaptation and the style of coping with the stress.