Psikiyatride kullanılan hasta tespit yöntemleri ve hemşire-hekimin hasta tespiti ile ilgili görüşleri
The patient restraint methods used in psychiatry and the opinions of doctors and nurses about the subject
  1. Tez No: 294377
  2. Yazar: UCUN YASEMİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN GÜRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tespit yöntemleri, fiziksel/kimyasal tespit, psikiyatri hemşiresi, psikiyatri hekimi, restraint methods, physical/chemical restraint, psychiatry nurse, psychiatry physician
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Psikiyatri hastaları istekleri dışında tedavi olmak durumunda kalabilmekte ve zorla hastanede alıkonulabilmektedir. Bu durum ise hastanın saldırgan davranış göstermesine, kendine ve çevresine zarar vermesine neden olabilmektedir. Bu sebeple fiziksel?kimyasal tespit yöntemleri güvenlik tedbiri amacıyla uygulanması gerekmektedir.Uygulamada etik ve hukuki sorunlar yaşanabilmekte, uygulayan ve uygulanan üzerinde fiziksel ?psikolojik etki oluşturmaktadır. Uygulamada belli bir standardın olmaması, yasal boşluğun olması, uygulama hakkında sağlık personelinin yeterli bilgi ve deneyime sahip olmamaları, devamlılığın sağlandığı etkin bir eğitimin verilmemesi nedeniyle sağlık çalışanlarının farklı tutum ve davranış sergilemelerine neden olmaktadır. Tespit uygulamasına kimin karar verdiği, hangi durumda hangi tespit yöntemi tercih edilmeli sorusuna halen cevap bulunamamış olup uygulamalar hakkında hem ülkemizde hem de dünyada yeterli araştırmaların yapılmadığı da görülmektedir.Çalışma psikiyatride çalışan hemşire ve hekimlerin tespit yöntemlerinin kullanımına ilişkin görüşlerinin alınması amacıyla yapılmış olup veriler araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu ile elde edilmiş ve bağımlılık testi olarak Fisher's ve Pearson ki-kare testi uygulanmıştır. Tespit yöntemlerinin kullanımı ile değişkenlerden çalışma şekli arasında( ? 2: 11.589; P: 0.001), fiziksel ve kimyasal tespitin tercihi hastanın yaşına kilosuna göre ayarlanmalıdır seçeneğinde hemşire ve hekimlerin düşüncesi arasında( ? 2: 4.458; P: 0.035), hastanın şiddet içerikli davranışlarında artış olmaması için mutlaka fiziksel/kimyasal tespit yöntemleri kullanılmalıdır seçeneğinde hemşire ve hekimlerin düşüncesi arasında ( ? 2: 14.05; P: 0.000),sağlık personeli, hasta ve hasta yakını arasında yaşanan iletişim sorunları tespit kullanımını arttırır seçeneğinde hemşire ve hekimlerin düşüncesi arasında anlamlı fark bulunmuştur( ? 2: 12.233;P:0.000).Bunun yanında tespit kullanımında eğitimin önemi vurgulanmıştır. Tespit kullanımında yasal ve etik konular hakkında her iki meslek grubu da birbirine yakın cevap verirken, hasta ve hasta yakınından onam alınması konusunda ise çekimser davrandıkları görülmektedirÇalışmanın sonuçlarına baktığımızda belirtilen görüşle klinik uygulama arasında farklılıkların olduğu, bu sebeple hemşire ve hekimlere uygulama konusunda büyük rol ve sorumluluklar düştüğü anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Patient Restraint Methods Used in Psychiatry and the Opinions of Doctors and Nurses about the SubjectThe psychiatry patients could be kept involuntarily in the hospital and be treated regardless of considering their will or wishes. This situation leads to the aggressive behaviors and self harm and damage around him/her in the patient. For this reason, it is essential that the physical and chemical restraint methods are applied for the safety.In the application, the ethical and legal problems have been experienced. There is the physical psychological effect on the person and applied to the implements. There is no certain standart in the application and there is no legal organization and the health profession workers have no sufficient information and experience on the application, and there is no affective training for the contunity. The situation above cause that the health profession workers exhibit the different attitude and behavior.As there is no still response for the question of who decides the restraint application and when and which method will be preferred, it has been seen that there where no sufficient studies on the applications in both our country and the word.This study was performed so that the thoughts of the nurses and the physicians working in the psychiatry were received in relation to the usage of the restraint methods. Data was obtained from the question form which was prepared by the researcher and Fisher?s and Pearson Q-square tests were use as the addiction.There were significantly differences between the thoughts of the nurses and the physicians in the choices about physical and chemical preferances between the usages of the restraint methods and the study with the variabilities (x2 11.589; p=0.01). Should be adjusted according to the patient?s age and weight (x2 4.458; p=0.035), the physical/chemical restraint methods must be definitely used in order not to increase in the patient?s violence behaviours (x2 14.05; p=0.000) and the communication problems experienced between the health professional workers, patient and their relatives increase the usage of the restraint (x2 12.233;p=0.000). In addition to this, the importance of the education in the usage of the restraint was emphasized. While each profession group had the similar responses on the legal and ethical matters in the usage of the restraint, it has been seen that they were abstained on the approval to treat patients.When we have taken into consideration of the results of our study, it has been understood that there is a difference between the clinical application and the cited views and thus that the nurses and the physicians have great roles and responsibilities on the application matter.