İmalat sanayinde inovasyon: Sanayi kuruluşlarında inovasyon aktivitelerinin inovasyon performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Innovation in manufacturing industries: The impact of innovation activities on innovation performance in industrial organizations
  1. Tez No: 294408
  2. Yazar: SEDA KANBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ÖZGÜR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, inovasyon performansı, faktör analizi, regresyon analizi, bağımsız iki örnek t-testi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de imalat sanayi sektöründe inovasyon adına neler yapıldığını ortaya koymak ve inovasyon aktivitelerinin (türleri, işbirlikleri ve engellerinin) inovasyon performansı üzerinde etkilerinin olup olmadığını incelemektir.Çalışmada, inovasyon aktiviteleri ve inovasyon performansını ortaya koyan göstergeler Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren 110 imalat sanayi kuruluşuna uygulanan anket çalışmasıyla belirlenmiştir. İnovasyon türlerindeki çoklu iç ilişkiyi ortadan kaldırmak için değişkenler faktör analizine tabi tutulmuş, aktivitelerin inovasyon performansı üzerinde etkilerinin olup olmadığının incelenmesi için regresyon analizi ve bağımsız iki örnek t- testi uygulanmıştır. Analiz sonucunda; inovasyon türlerinin ve işbirliklerinin inovasyon performansını olumlu etkilediği, inovasyon engellerinin ise beklenenin aksine inovasyon performansı üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal what was done on behalf of innovation and to examine whether the innovation activities (types, cooperations and barriers) have effects on innovation performance or not.In this study, indicators of innovation activities and innovation performance were determined by survey that was applied 110 manufacturing industries among the 500 largest industrial companies entering in Turkey. A factor analysis was used to eliminate multicollinearity in types on innovation. And the regression analysis and independent sample t- test was applied to examine that whether the innovation activities have effects on innovation performance or not.As a result of analysis, innovation types and cooperations have positive effects on innovation performance. On the other hand, innovation barriers have negative effects on innovation performance.Key Words : Innovation, innovation performance, factor analysis, regression analysis, independent samples t- test