Pomakların dini hayatı
Religious life of Pomaks
- Tez No: 294493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ETÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Din Psikolojisi, Dini Hayat, Pomaklar, Religion, Psychology of Religion, Religious Life, Pomaks
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bulgaristan Cumhuriyeti uzun yıllar Komünist rejiminin baskısı altında kalmış, bölge halkının dini hayatında büyük boşluk oluşmuştur. Bu gün bölgedeki Müslümanlar bu boşluğu doldurmaya çaba gösterirler. Bu ülkede yaşayan Müslümanların dini tutum ve davranışlarının oluşmasında hala bu rejimin etkileri bulunduğu görülmektedir.Pomakların Dini Hayatı başlığını taşıyan bu araştırmamız, Bulgaristan'ın Smolyan İlinde yaşayan Müslüman Pomak toplumunda dini hayatını detaylı bir şekilde incelemektedir.Bu çalışma, giriş ve üç ayrı bölümden oluşan bir araştırma olarak düzenlenmiştir. Giriş kısmı, araştırmanın konusunu, amacını, önemini, hipotezleri ve sınırlılıkları içermektedir.Birinci bölümde, Bulgaristan topraklarında İslam'ın yayılışı, bölgedeki Müslümanların etnik durumu, nüfusu ve ayrıca Pomaklar'ın menşei, kimliği, yaşadığı bölgeler, dili ve muhtelif dönemlerde karşılaştıkları problemler genel itibariyle ele alınmıştır.İkinci bölümünde Pomakların genelde dini hayatı, özelde ise edindikleri dini kaynaklar, aldıkları örgün ve yaygın dini eğitimi, karşılaştıkları kimlik problemi, halk inançları ve yaşadıkları köy ve şehirlerdeki dini durum ele alınmıştır.Üçüncü bölümde örneklemin öznel dindarlık algısı, dini bilgi, inanç, ibadet boyutlarına göre incelenmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Republic of Bulgaria stayed under communist regime pressure for a long time and this has resulted to very big lag in the religious life of the people. Today, Muslims have been trying to fill this gap. Negative effects of communism can be still seen in the attitude and behavior of recent Muslims.This study which is titled as ?Religious Life of Pomaks? observes the detailed religious life of Muslim Pomaks living in Smolyan Province of Bulgaria.As an observation this study contains an introduction and three different parts. The introduction consists of subject, aim, importance, hypothesis and boundaries of the study.In the first chapter, spread of Islam in Bulgaria, ethnic situation of Muslims, population, roots, identity, areas where Muslims live, language, encountered problem of Pomaks were studied.In the second chapter, generally religious life of Pomaks, in detail religious sources, religious education taken from schools, courses and other social institutions, identity problems, public believes, religious situation of towns and cities were observed.In the third chapter; subjective religion perception of the sample was studied according to dimensions of religious knowledge, belief, worship.