Siyasalı tüketen bir söylem olarak metapolitik 'Türk siyasal hayatı örneğinde bir inceleme'
Metapolitics as a discourse which exhaustes political 'an examination in the case of Türk political life'
- Tez No: 294532
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Metapolitics, Political, Politics, Agency, State, Discource, Political Life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Metapolitik söylem siyasal alanda cari olan söylemlerden biridir. Metapolitik hem siyaseti tüketen hem de siyasetin önkoşulu olarak siyasalı mümkün kılan bir söylemdir. Metapolitik siyaseti, siyasal failliği önemsizleştirmek suretiyle tüketir. Metapolitiğin bir tezahürü olarak ta ele alınabilecek olan devlet mefhumu ise siyasal ayrımını mümkün/mücessem kılan devlet kurumunun mücerret halidir. Bu çalışma Türk siyasal hayatı örneğinde metapolitiğin izini sürer. Metapolitiğin Türk siyasal hayatında hem imkan hem tüketici olan boyutlarını kavramaya çalışır. İmkânsızın siyasetinden mümkün olanın siyasetine geçme yolunda siyasal faillikten başlayarak Metapolitiği janus karakteriyle ortaya koymaya, siyasalla ilişkisini açığa çıkarmaya çalışır.Anahtar kelimeler : Metapolitik, Siyasal, Siyaset, Faillik, Devlet, Söylem, Siyasal hayat.
Özet (Çeviri)
Metapolitics discourse is one of the current discourses in political sphere. Although metapolitics discourse consumes the politics, it is a prerequisite for the possibility of politics. Metapolitics consumes the politics by trivializing the political agency. The state concept, which also can be concerned as an appearance of the metapolitics is an abstract form of the governmental organization that makes separation of the political as an autonomous sphere possible. This study does not only trace the metapolitics in Turk political life but also tries to comprehend both the formative and extinguishing aspects of metapolitics. In addition to these it tries to expose the relationship between metapolitics ?as a Janus faced character- and the political departing from the political agency on the way to the shift from the politics of impossible to the politics of possible.