54 numaralı Konya Şer'iye Sicili'nin (1-190) değerlendirme ve transkripsiyonu (H. 1150 1152/M. 1738?1740)
Number 54 Konya Legislative Sicili'nin (1-190) and transcription review (H. 1150 1152/Ad 1738-1740)
  1. Tez No: 294538
  2. Yazar: HATİCE SEVİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicilleri, Kadı, Mahkeme, Konya
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 676
Özet
Çalışma konusu olarak seçtiğimiz 54 Numaralı Konya Şer'iye Sicili Defteri, Hicri 1150?1152/Miladi 1738?1740 yıllarına ait mahkemeye intikal etmiş davaları ihtiva etmektedir. Sicilin içinde mülk satışları, vasî tayini, Mirâs, darp ve yaralama davaları gibi konular yer almaktadır.Tezimizde öncelikle Şer'iye Sicilleri hakkında genel bir bilgi verildikten sonra çalışmamızın temelini teşkil eden 54 Numaralı Konya Şer'iye Sicili'nden elde edilen bilgilerden yola çıkılarak Konya'nın sosyo-ekonomik yapısı hakkında analitik değerlendirmeler yapılmıştır. İncelemelerimizin daha sonraki bölümünde ise 54 Numaralı Konya Şer'iye Sicili'nin(1-190) transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Çalışmamız sonuç, bibliyografya ve örnek transkript metinler ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Konya Court Records (Number 54) which we selected as the subject of study include the court trials including the years 1738-1740 (Hegira 1150-1152).The court records include the subjects such as the real estate sales, the justice of guardianship, the inheritance, blow and wounded trials.Previously, the general information was given about the court records.After that, the analytical evaluations were made about the socioeconomic life in Konya.In these evaluations, Konya Court Records (Number 54) which are the basic of our study were used.The transcription of Konya Court Records (Number 54) was included in the further chapter of our examinations.The bibliography and the examples of transcription were added at the end of our study.KEY WORDS: The Court Records, Judge, Court, Konya