Bulgar Ortodoks Kilisesi'ne bağlı önemli manastırlar
Major priorites which are affiliated with Bulgarian Ortodox Church
  1. Tez No: 294583
  2. Yazar: SABİT SALİHOV TOPCHİYSKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Manastır, BulgarOrodoksKilisesi, Hıristiyanlık, Keşiş, Priory, Bulgarian Orthodox Church, Christianity, Priest
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Hıristiyanâlemindemanastırlarınözelbiryeriveanlamıvardır.Günümüzde de Hıristiyanlığın en önemlikurumlarıarasındadır.Manastırhayatı, Hz. İsa ya da onun ilk izleyicileriolanHavarilertarafındanvazedilmişdeğildir.İncil'inYeniAhitdenilenbölümünde de Hıristiyanlardanmanastırkurmalarıistenmemiştir.Manastırkavramıvekurumu 3.yüzyılınsonundave 4. yüzyılınbaşındaHıristiyanlık'agirmiştir. DahaöncekiHıristiyanlarmanastırnedirbilmiyorlardı.Manastırkurucularınınilki Aziz Antonios (251-356) adlıbirHıristiyan'dır.Bu şahısMısır'ın Nil deltasındakiKeranisşehriyakınlarında ilk manastırıkurmuştur.Hıristiyanlık'tamanastırlarınoluşumubölgeleregörefarklılıklararzetmiştir.İlk manastıryaşantıları, Mısır'dagörülmüşdahasonrabumanastırkültürüAnadolu'ya, Anadolu'danBalkanlar'a, Balkanlar'daniseAvrupa'yahızlayayılmıştır.Bulgaristan'damanastırlarınoluşumu, BulgarlarınHıristiyanlaştırılmasındanhemensonratezâhüretmeyebaşlamıştır.HıristiyanlaştırmahareketiBulgarhükümdarıÇar Boris döneminde, 864 yılındagerçekleştirilmiştir. IX. yüzyılınbaşındaÇar Boris tarafındandevletinsınırlarınıbelirleyenyedişehirdemanastırkurulmuştur.Bulgarlar, Hıristiyanlığıresmi din olarakkabuledilişindenitibarengünümüzekadaryüzlercemanastırkurmuştur. Fakatçeşitlinedenlerdendolayıbumanastırlarınbirçoğuyokolmuştur.GünümüzdeBulgarOrtodoksKilisesi'nebağlıyüzelliüzerindefaaliyetgösterenmanastırbulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the Christendom, priories carried a lot of weight and meaning with people. In addition, they have important place in Christian society nowadays. Neither priory life was not preached by Jesus and his apostles nor was not written in the New Testament of the Bible.Priory concept was acquired by Christianity at the end of the third and at the beginning of the fourth centuries. Before these centuries, Christians did not know anything about priories; Saint Antonius (251-356) was the founder of first priory in a city called Keranis in the Nile river delta.In Christianity, priory creation had some differences in accordance with regions; fist priory living modes were seen in the Egypt, this culture spread over Anatolia. From Anatolia, it came fast to Europe by way of Balkan.The creation of the priories in the Bulgaria began right after the evangelization of this region. The evangelization movement of Bulgaria was implemented in the era of Czar Boris in 864 and at the beginning of IX. Century, several priories were founded in the seven border cities.Since the acceptance of Christianity as official religion, many priories were founded in this region. However most of the have vanished from many reasons. Nowadays in Bulgaria, there are more than one hundred and fifty priories which are affiliated with the Bulgarian Orthodox Church?