Bulgar Ortodoks Kilisesi
Bulgarian Orthodox Church
- Tez No: 235048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Bulgar, Kilise, Ortodoks, Millet, Bulgarian, Church, Ortodoks, Nation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bulgar Ortodoks Kilisesinin, bugünkü Bulgarlar'ın hayatında önemli bir yeri vardır.Bulgarlar, millet olmalarını ve bugüne kadar böyle kalabilmelerini Hıristiyanlığa,daha sonra daBulgar Ortodoks Kilisesine borçludurlar. Bulgarların bir millet olmalarının en büyük sebebiHıristiyanlıktır. Hıristiyanlık, Bulgar Milletini, iki ayrı etnik ve dini unsur olan Slavlar veBulgarları bir millet haline getirmiştir. Sonra da zaman dilimi içinde Bulgar Ortodoks Kilisesibu milletin Yunan milletinin içinde erimesini engellemiştir.Boris zamanında Hıristiyanlık, Bulgar milletini doğurmuş, Osmanlı döneminde ise BulgarOrtodoks Kilisesi, bu milletin Rum etnik unsuru içinde erimesini engellemiştir. Ayrıca BulgarOrtoks Kilisesi, bağımsız bir Kilise olması için zaman diliminde eşsiz bir mücadelesergilemiştir. Nihayet 27 Şubat Cuma günü 1870 yılında, Bulgar Ortodoks Kilisesibağımsızlığını kazanmıştır. Bulgaristan, bağımsızlığını kazandıktan sonra, Bulgar OrtodoksKilisesi Bulgar devletinden ayrılmıştır. Bulgar devleti toprakları dışında Bulgar Kilisesi bumillet için her şeyi yapmış, devletin bağımsızlığı ve Bulgar kimliğinin korunması için seferberolmuş, Bulgar devleti sınırları içinde ise devletten ayrılmış ve toplumda sadece toplumunmanevi değerlerini koruma vazifesini almıştır.Bulgar Ortodoks Kilisesinin teolojisi ve gizemleri diğer Ortodoks Kiliselerin teolojisi vegizemlerine benzemektedir. Ancak Kutsal Ruh hakkında Bulgar Ortodoks Kilisesi farklı birgörüş sergilemiştir. Bulgar Ortodoks Kilisesine göre Kutsal Ruh Baba'dan çıkmıştır. Fakat Oğulİsa da Kutsal Ruhun sahibidir ve Kutsal Ruhu her zaman şereflilere ve hak edenlerevermektedir.
Özet (Çeviri)
Bulgarian Orthodox Church occupies an important place in the lives of today' s Bulgarians. Tobecome a nation and remain as such to this day, Bulgarians owe it to Christianity, and later tothe Bulgarian Orthodox Church. The main reason Bulgarians are a nation is Christianity.Christianity united the Bulgarian nation of Slavs and proto-Bulgarians who have two differentethnic and religious components. And then over time the Bulgarian Orthodox Church preventedthe assimilation of the nation by the Greeks.At the time of Czar Boris Christianity brought the Bulgarian nation forth, and at the time of theOttoman Empire the Bulgarian Orthodox Church prevented the assimilation of that nation by theGreek ethnic component. Furthermore, over time the Bulgarian Orthodox Church showedunprecedented struggle for independence. At last, on Friday 27 February 1870 BulgarianOrthodox Church gained independence. After Bulgaria won its independence, the BulgarianOrthodox Church was separated from the state. Beyond the borders of Bulgaria the BulgarianChurch did everything for its nation, used all means to preserve the independence of the stateand Bulgarian identity, and within the borders of the country itself it was separated from thestate and had an obligation to the society only to protect its spiritual values.Theology and sacraments of the Bulgarian Orthodox Church bear a resemblance to the theologyand the sacraments of the other Orthodox churches. However, as to the Holy Spirit the BulgarianOrthodox Church showed a different vision. According to the Bulgarian Orthodox Church theHoly Spirit comes from the Father. However, Jesus the Son also possesses the Holy Spirit andalways transmits the Holy Spirit to the decent and deserved.