Tanburî Ali Efendi'nin ağır semâî formunda bestelenmiş eserlerinin usûl-arûz vezni ilişkisi yönünden incelenmesi
Examination of procedure-prosodic relationhip in the works composed in ağir semâî form by Tanburi Ali Efendi
- Tez No: 294582
- Danışmanlar: PROF. YUSUF AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Mûsıkîsi, Tanburî Ali Efendi, Usûl, Arûz, Aksak Semâî, Ağır Semâî, Form, Classical Turkish Music, Tanburî Ali Efendi, Procedural, Procody, Aksak Semâî, Ağır Semâî, Form
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türk mûsıkîsinin en büyük bestekârlarından Tanburî Ali Efendi'nin ağır semâî formunda 8 eseri mevcuttur. Bu çalışmanın konusunu; Tanburî Ali Efendi'ye ait ağır semâî formunda 8 eserin, usûl- arûz vezni ilişkisi oluşturmaktadır.Tanburî Ali Efendi'nin ağır semâî formunda bestelediği eserlerinin, güfte vezinleri ile usûlü arasındaki ilişki; çalışmada incelenen notalardan tespit edilmiş ve güfteler usûl darplarının altına, heceler halinde yerleştirilmiştir. Tanburî Ali Efendi'nin, ağır semâî formunda bestelediği eserlerin usûl-arûz ilişkisinin ortaya konulması ve Tanburî Ali Efendi'nin ağır semâî formundaki eserlerinde, en çok hangi arûz kalıplarının kullanıldığının belirlenmesi, çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Tanburî Ali Efendi'nin hayatı ve sanatı ile ilgili bilgi verilmiştir. Çalışmada incelenen eserlerin güfteleri, şekil ve anlam yönünden analiz edilmiştir.Bu araştırmada; ağır semâî formunda kullanılan usûllerde; aynı vezinlerle yazılmış güftelerin çoğunlukla aynı usûllerde bestelendikleri ve bu eserlerdeki hece dağılımlarının genellikle aynı olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tanburî Ali Efendi, one of the great composers of Turkish Classical Music have had 8 works composed in ?Ağır Semâî? form. The procedural-procody relationship in those 8 works composed in ?Ağır Semâî? form by Tanburî Ali Efendi forms the content of this study.The relationship between the procedural and the procody of those works of Tanburî Ali Efendi, composed in ?Ağır Semâî? form was determined from the notes of the study and was placed as syllables below the ?darp? of the type. In this study, it is aimed to examine the harmony of the procedural-procody relationships in the works composed by Tanburî Ali Efendi, in ?Ağır Semâî? form and to find out which procody pattern was used in those songs. Informations about the life and art of Tanburî Ali Efendi was also given. The lyricists of the studies which have been examined were analysed in terms of shape and meaning.In this study, it is observed that in those works composed in ?Ağır Semâî? form, usually songs which have the same procody were selected and usually syllable distribution of the works composed in the same procody