İbnü'l-Kayserânî el-Makdisî (ö. 507/1113) ve hadisçiliği
İbnü'l-Kayserânî el-Makdisî (d. 507/1113) and his hadith scholarship
- Tez No: 294599
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Kayserânî, Hadis, Kütüb-i Sitte, İsnâd, Ricâl, Etrâf, Zayıf, Mevzû, Ferd, İbnü?l-Kayserânî, Hadith, Kütüb-i Sitte, İsnâd (imputation), Dignitaries, Etrâf, Weak, Lie, Individual
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
?İbnü'l-Kayserânî el-Makdisî (ö. 507/1113) ve Hadisçiliği? adlı bu çalışmada İbnü'l-Kayserânî'nin hayatı ve hadisçiliği detaylı bir şekilde incelenmiştir.Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, önemi, metodu ve kaynakları üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde; hadis alanında önemli bir yere sahip olan İbnü'l-Kayserânî'nin yaşadığı dönemin siyasî, ilmi ve kültürel yapısının nasıl olduğu, kimlik bilgileri, tahsil hayatı ve seyahatleri, hocaları ve talebeleri, bazı fikirleri ve onlara yönelik eleştiriler ile eserleri ele alınmıştır.İkinci bölümde ise İbnü'l-Kayserânî'nin hadis ilminin değişik konularında yazmış olduğu eserleri incelenerek onun, Kütüb-i Sitte müelliflerinin hadis kabul şartları, âlî ve nâzil isnâd meseleleri ile ilgili görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca râvi lakapları, müttefik ve müfterik, mübhem râviler ve Sahîhayn'in ricâli, zayıf, mevzû ve ferd hadisler ve bazı kitapları etrâf şeklinde düzenlemesi ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar ele alınmıştır. Bunlardan hareketle hadisçi kişiliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study titled ?İbnü?l-Kayserânî el-Makdisî (d. 507/1113) and his Hadith Scholarship?, we examined İbnü?l-Kayserânî?s life and his hadith scholarship in detail.Our study consists of introduction and two chapters.In the introductory chapter, we put emphasis on the subject, importance, method and sources of study.In first chapter, we discussed how political, scientific and cultural structure of the period of İbnü?l-Kayserânî, who has an important position in hadith field, his identity information, his education life and journeys, his scholars and students and some of his opinions and criticisms on them and his works and books.In second chapter, by examining his books written by him in hadith field, it is attempted to determine his opinion on acceptance conditions of hadith for authors of Kütüb-i Sitte and on hadith imputation. Besides, we diiscussed his studies and opinions on hadith reporter nickname, müttefik (unanimous) and müfterik (secession) (the same name but different person) hadith reporter and mübhem (indefinite) hadith reporters, hadith dignitaries of Sahîhayn, zayıf (weak/daif), mevzu (lie) and ferd(individual) hadith and on his editing books in detail. From this point of view, we revealed his personality of hadith scholarship.