Türk musikisinde nazariyatçılara ve bestekarlara göre çargah makamının karşılaştırılması
The comparation of the çargah makam in Turkish music between theorists and composers
  1. Tez No: 294655
  2. Yazar: MİNE İRDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYCAN ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk müziği, Makam, Çargâh
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı Türk musikisi nazariyatçılarının ortaya koymuş oldukları nazariyat kitaplarındaki çargâh makamı tanımları ile bestekârlar tarafından yapılan eserlerdeki çargâh makamının işlenişini-kullanımını- bilimsel bir gerçekliğe dayandırarak belirlemektir.Bu amaç doğrultusunda, çargâh makamının tarifini yapan farklı kaynaklardan yararlanılmış ve otuz yedi adet çeşitli formlarda eser incelenmiştir. Bu kaynaklarla seçilen otuz yedi eser arasında makam dizisinin ve geçkilerin kullanımı adına doğru orantılı olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Önce ?makam? ve ?seyir? kavramlarına değinilmiştir. Ardından araştırma için öncelikle saz ve sözlü olarak çeşitli formlarda 37 eser belirlenmiş, makamın kişileri sonuca kolay ulaştırabilecek kısımları (1.Hane, mülazime, teslim, zemin, nakarat gibi) göz önüne alınarak incelenmiştir.Araştırma, incelenen eserlerin sonuçlarına göre çargâh makamı tanımının standartlaşmasına kaynak olacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of study is to define the study on the usage of çargâh makam in the works whether the definition by theorists and the usage by composer overlaps in term of usage and study.Fort this purpose different sources contain the definition of çargâh and works in different forms have been examined among the selected wokrs and makam, scale usage, shifting and usages were tried to be determined whether they are proportional or not.First makam and then imporvisation terms have been evaluated, then 37 works have been defined in different forms as verbal and instrumental considering more original parts of makam tahat is to which will enable us to reach the conclusion easily have been examined (1. hane, mülazime, teslim, zemin, nakarat vb.).The research, according to the results of the examined works has the quality of a source in the standardization of the definition of çargâh makam.Key word: Turkısh music, Makam, Çargâh.