Para politikalarının bankacılık sektörü üzerine etkileri: Türkiye örneği
The effect of monetary policies in the banking sector: The case of Turkey
- Tez No: 294663
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası, Para Politikaları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Sektörü, Central Bank, Monetary Policies, The Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), Banking Sector
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hükümetin para arzını kontrol etmek için izlediği politikaya para politikası denir. Her ülkede para politikası o ülkenin merkez bankası tarafından yürütülmektedir. Türkiye'de para politikası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de uygulanan para politikası araçlarının etkilerini irdelemektir. Bu amaca uygun olarak, öncelikle temel ekonomik amaçlar ve dünyada merkez bankacılığının gelişimi incelenmiştir.Çalışmanın başında dünyada ve Türkiye'de merkez bankacılığının ortaya çıkışı, tarihi ve gelişimi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmamın uygulama kısmında, para politikalarının Türk bankacılık sektöründe banka karlılıkları üzerine etkileri kamu sermayeli bir banka olan Vakıflar bankası, özel sermayeli bir banka olan Yapı Kredi bankası ve katılım bankası olan Albaraka Türk katılım bankası dikkate alınarak araştırılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın konusu merkez bankasının yönetmiş olduğu para politikaları kapsamında alınan kararların bankacılık sektörünün karlılıkları üzerine yaptığı etkileri ortaya koymaktır. Bankacılık sektörü Türkiye ekonomisinde lokomotif bir niteliğe sahip olduğu için para politikalarının etkileri de ekonominin sağlıklı işlemesi ve geleceği için son derece önemli olup, sıkı takip edilmektedir.Bu çalışmada reeskont oranı, banka mevduat faiz oranı, disponibilite oranı ve zorunlu karşılık oranlarının bankaların karlılıkları üzerindeki etkileri incelenmektedir. Analizimde sırasıyla birim kök testi, eş-bütünleşme testi, granger nedensellik testi ve regresyon testi uygulanmaktadır. Birim kök testi ile değişkenlerin durağanlıkları test edilmiştir. Granger nedensellik testi sonucunda yüzde 5 anlamlılık düzeyine göre, Vakıflar bankası reel karlılık oranı ile Albaraka Türk reel karlılık oranı arasında ve disponibilite oranı ile zorunlu karşılık oranı arasında nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Regresyon testinin bulguları sonucunda yüzde 10 anlamlılık düzeyine göre para politikalarının Vakıflar bankasının karlılığına etkisi anlamlı çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The policy followed by the government to control the money supply is called monetary policy. Monetary policy in each country is carried out by that country?s Central Bank. In Turkey, monetary policy is implemented by Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT). The main purpose of this study is to examine the effects of monetary policy instruments in Turkey. For this purpose, the basic economic objectives and the development of the world central banking are examined primarily.In the beginning of the study, the emergence, history and development of the Central Banking are examined in Turkey and in the world. In the implementation area of my study, the effects of monetary policy on the bank profits in Turkish banking sector have been tried to be investigated taking the examples of Vakıflar Bank which is a public capitalized bank, Yapı Kredi Bank which is a private capitalized bank and finally Albaraka Türk which is a participation bank.The issue of this study: The decisions made within the scape of the monetary policy that Central Bank has conducted puts forward the effects of banking sector profits. Because banking sector in Turkish Economics has a pioneer quality, the effects of the monetary policy are also of great importance to reliable conduct and its future; thus, it should be followed seriously.In this study, the effects of the rediscount ratio, bank deposit interest rate, bank liquidity requirement ratio, and reserve requirement ratio on the banking profits have been reserached. In my analysis, unit root test, co-integration test, Granger causality test and regression test have been applied consequentevely. Using the unit root test, the stability of the parameters has been put to test. In the result of Granger causality test in accordance with percent 5 significancy level, casual relation has been determined between the real ratio of profits of Vakıflar Bank and the real ratio of profits of Albaraka Türk and between bank liquidity requirement ratio and reserve requirement ratio. In the result of regression test in accordance with percent 10 significancy level, effects of the applied monetary policies on Vakıflar Bank profits make them meaningful.